25 000 kronor. Så mycket skiljer sig månadsarvodet mellan Trosas och Gnestas kommunalråd, trots att båda jobbar heltid och befolkningarna är ungefär lika stora.
– Han har ett arvode tillika som en utskottsordförande har i riksdagen. Som kommunstyrelseordförande är han ytterst ansvarig, säger Trosas kommunfullmäktigeordförande Ann Larson (M), om partikollegan Portnoffs arvode.
Ni betalar mer än de flesta kommuner trots ganska liten befolkning. Hur motiverar ni det?
– Det är upp till varje kommun. Alla har olika förutsättningar och ambitionsnivån kan se olika ut.
Kommunalrådens arvoden sätts ofta i relation till en riksdagsledamots månadsarvode. Det ligger från och med nyår på 71 500 kronor före skatt.
I Trosa är kommunalrådets arvode 120 procent av riksdagsarvodet, medan det i Gnesta enbart ligger på 85 procent.
I Oxelösund tjänar Catharina Fredriksson (S) något mer än sin partikollega Urban Granström i Nyköping, samtidigt som han ansvarar för nästan fem gånger fler invånare.
Räknar man per kommuninvånare får Daniel Portnoff 6 kronor och 19 öre i månaden, Catharina Fredriksson 5 kronor och 96 öre och Johan Rocklind 5 kronor och 35 öre. Där sticker Urban Granström ut med 1 krona och 25 öre per invånare, men å andra sidan har Nyköping flera politiker med minst 40 procent av riksdagsarvodet.
När tidningen frågar folk i centrala Gnesta vad de tycker om arvodena lyfter ingen på ögonbrynen.
– Jag tycker det räcker. Det är väl lagom. Jag har ungefär 14 000 kronor i pension, säger Björn Knutsson, 82.
– Jag blir inte så upprörd över betalningen, på grund av ansvaret som följer med. Men det är anmärkningsvärt att det kan slå så olika. Man vill veta mer, säger Agneta Lagercrantz, 65.
I Gnesta ledde S-veteranen Bruno Jervfors arvodesberedningen när de nuvarande nivåerna fastslogs.
– Vi har tittat på övriga kommuner i regionen och lagt oss på en nivå som motsvarar ungefär vår storlek. Att sen Trosa drar iväg, det är en annan sak.
Även i Gnesta är ersättningen klart högre än en vanlig medelinkomst?
– Ja, politiker jobbar ju inte så kort tid som en vanlig anställd. De är i princip tillgängliga och sitter i rätt mycket möten på kvällstid. Folk kanske inte tänker på det, säger Jervfors.
Av de 10 högst betalda kommunpolitikerna i landet är 9 moderater, enligt en sammanställning av tidskriften Dagens samhälle i fjol. Av de 10 lägst betalda är 6 socialdemokrater.