Symtom som diarré, illamående, kräkningar och feber efter att ha badat? Det kan vara algförgiftning.
Efter helgens varma väder rapporterade SMHI om ytansamlingar av algblomning i norra Östersjön, utmed Sörmlandskusten. Algblomning är inte alltid giftig, men till exempel cyanobakterier kan producera gifter som är farliga för både djur och människa.
– Små barn och hundar drabbas oftare av förgiftning då de lättare får kallsupar, säger SMHI:s oceanolog Örjan Bäck.
Algblomning kan ske när som helst på året, men framför allt sker algblomning i vatten med höga temperaturer och där det är vindstilla. 1177 avråder bad vid kraftig algblomning. I Östersjön är algblomningen ett utbrett problem.
– Det är lite av en ond cykel, säger Örjan Bäck.
Han fortsätter:
– Östersjön är övergödd och som det är nu så tar kvävet i vattnet slut. Cyanobakterierna, som är kvävefixerade blågröna alger, konkurrerar ut andra alger, som inte kan binda kvävgas.
När alger dör så faller de ner mot botten. För att bryta ned alger går det åt syre och när vattnet blir syrefritt läcker det ut näring från botten som gynnar cyanobakterier ytterligare.
– Hela ekosystemet påverkas när något är överflödigt. Det finns även algarter som är skadliga för fisk. Ser man döda fiskar som spolats upp på land kan det vara på grund av alger.
1177 menar att man även kan drabbas av algförgiftning genom att äta fisk från vatten med algblomning. Symtomen för algförgiftning kommer vanligtvis inom ett par timmar och varar högst i några dygn.