Kränkningar och hot mot lärare – ett utbrett problem

Många lärare får höra kränkande saker från sina elever och på drygt hälften av högstadierna och gymnasierna i östra Sörmland har lärare utsatts för fysiskt våld av elever. Det visar en enkätundersökning som tidningen gjort.

En enkätundersökning som tidningen gjort visar att kränkningar mot lärare är ett utbrett problem på skolor i östra Sörmland.

En enkätundersökning som tidningen gjort visar att kränkningar mot lärare är ett utbrett problem på skolor i östra Sörmland.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Östra Sörmland2022-02-23 11:32

– Jag tror att respekten för oss vuxna har minskat de senaste åren, säger en lärare på Nyköpings högstadium som vill vara anonym.

Läraren på Nyköpings högstadium är långt ifrån ensam om att känna sig utsatt. Hälften av dem som har svarat på tidningens enkät, som skickades till gymnasie- och högstadielärare, uppger att de fått höra hotfulla eller kränkande ord från sina elever.

En del uppger att de utsätts för kränkande eller hotfulla tillmälen flera gånger per termin, andra att det är mer sällsynt. Av de 138 som svarat att de någon gång fått höra hotfulla eller kränkande tillmälen, uppger 104 personer att de blivit utsatta under de senaste två åren.

Omkring en tredjedel av de drygt 800 personer som fått tidningens enkät har svarat på den. På små skolor kan det ibland röra sig om några enstaka svar. Mot den bakgrunden bör enkätens resultat tolkas med viss försiktighet.

Men enkätsvaren pekar ändå på att det är ett utbrett problem. På 20 av 21 skolor uppger skolpersonal att de blivit utsatta för kränkningar eller hot av elever åtminstone någon gång.

På de två största skolorna, Nyköpings högstadium och Nyköpings gymnasium, säger drygt två tredjedelar av 45 svarande respektive hälften av 74 svarande att elever sagt kränkande eller hotfulla saker.

undefined
Gnesta Waldorfskola.

Men det är inte bara på stora skolor som det förekommer kränkningar. På betydligt mindre Gnesta Waldorfskola uppger samtliga sex lärare som svarat på enkäten, att de utsatts för kränkande eller hotfulla tillmälen av elever.

Skolans rektor, Nahid Rezaei, är relativt ny på sin post och säger att hon inte har fått kännedom om att lärare känt sig utsatta för kränkningar av elever.

– Jag tycker att stämningen är bra på skolan. Visst har vi livliga elever, men det är inte så att de går på någon lärare, säger hon.

Samtidigt konstaterar hon att problematiken med kränkningar finns på många skolor, och att hon inte ifrågasätter lärarnas svar.

– Jag har full respekt för deras känslor.

En av lärarna på skolan skriver i enkäten att man hjälper elever med bristande impulskontroll, och att man får "stå ut med 'kränkningen" under tiden. "Att en elev verbalt uttrycker sig kränkande mot mig klockan 10 innebär inte att vi är okontanta med varandra klockan 11", konstaterar läraren.

Ibland övergår även hoten till våld. Sammanlagt har 24 lärare uppgett att de någon gång utsatts för fysiskt våld av elever på sin skola. De 24 lärarna är fördelade på 12 av de 21 skolor som deltagit i undersökningen.

På elva av de tolv skolor där lärare svarat att de utsatts för våld rör det sig om enstaka fall, men då ska man ha i åtanke att det kan röra sig om mindre skolor med färre svarande.

undefined
Nyköpings gymnasium.

Den enda skola där fler än två personer svarat att de någon gång utsatts för våld av en elev är Nyköpings högstadium. Där uppger elva av de 45 som svarat att de utsatts för våld av en elev åtminstone någon gång. Nio av dem under de senaste två åren.

– Det är oacceptabelt för det handlar om lärarnas arbetsmiljö, säger Gunnar Hansson, ordförande för Lärarnas Riksförbund i Nyköping. 

Läraren på Nyköpings högstadium, som vill vara anonym, förklarar att det är vanligt att lärare får höra kränkningar från elever. Att det händer varje vecka. Vidare säger läraren att det är ovanligt att elever brukar fysiskt våld mot lärare, men att det förekommer.

– De allra flesta ungdomarna har en spärr mot att fysiskt göra sådana saker mot lärare.

undefined
Nyköpings högstadium.

Rektorn på Nyköpings högstadium, Tina Johansson, avstår från att kommentera resultatet på tidningens enkät.

– Jag tycker såklart att det är bra att människor har många olika forum att uttrycka sig i, men vi arbetar enligt våra egna enkäter, förklarar hon.

På frågan om hur hon skulle beskriva situationen på skolan gällande kränkningar, hot och våld svarar hon att det förekommer kränkningar och våld mellan elever, men att hon inte upplever att det förekommer att elever utsätter personal för det.

Trots att kränkningar, hot och i vissa fall även våld förekommer på skolorna, uppger de flesta som svarat på tidningens enkät att de trivs med sina jobb. Nästan 84 procent av de svarande säger att de trivs bra eller mycket bra. Andelen som säger att de trivs bra ligger på liknande nivåer på alla skolor som har svarat. På Nyköpings högstadium är andelen 80 procent av dem som svarat på tidningens enkät.

Så gjordes undersökningen

För att få en bild av hur lärare i östra Sörmland upplever sin arbetsplats, har SN skickat en enkät till högstadieskolor och gymnasier i Nyköping, Oxelösund, Trosa och Gnesta. Personal från sammanlagt 21 skolor har svarat på frågor om bland annat betygssättning och om bemötande från elever.

Enkäten skickades till drygt 800 mejladresser. 273 svar har kommit in, vilket ger en svarsfrekvens på drygt 33 procent. Svarsfrekvensen skiljer sig åt mellan olika skolor.                         

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!