Äldre blir allt friskare – men ålderstaket närmar sig

Vi lever längre och längre. Medellivslängden har ökat stadigt och länge och är i dag drygt 83 år i Sverige. Men mycket tyder på att utvecklingen håller på att plana ut.

Forskaren Karin Modig är docent i epidemiologi på Karolinska institutet, och har bland annat studerat äldres hälsa.

Forskaren Karin Modig är docent i epidemiologi på Karolinska institutet, och har bland annat studerat äldres hälsa.

Foto: Anders Ahlbom/Tomas Oneborg/SvD/TT

Östra Sörmland2022-01-06 18:34

Det brukar sägas att 40-talisterna är en ovanligt frisk generation. I själva verket handlar det snarare om att vetenskapliga framsteg sakta men säkert förbättrat hälsan generellt, särskilt i åldersgruppen 60-80 år. Det menar forskaren Karin Modig, docent i epidemiologi vid Karolinska institutet.

– Det sägs att dagens 80-åringar mår som 70-åringar gjorde förr, och så är det nog. Men hos de som blir riktigt gamla är skillnaderna inte lika stora. 100-åringar i dag är inte friskare än tidigare, säger hon.

Medan medellivslängden har ökat linjärt i många år har åldersrekorden legat i princip stilla i flera decennier. Förklaringen, utöver att barnadödligheten minskat, är att antalet dödsfall i bland annat stroke och hjärtinfarkt hos personer upp till 80 år sjunkit drastiskt tack vare vetenskapliga landvinningar. De underliggande sjukdomarna finns dock fortfarande kvar i stor utsträckning.

– Mildare symtom som diabetes och förmaksflimmer är fortfarande ganska vanliga hos äldre. Vi eliminerar inte sjukdomarna, men de förskjuts till högre ålder. Det händer mycket i segmentet 60-80 år, men därefter händer inte mycket och efter 90 års ålder nästan ingenting, säger Karin Modig.

Många forskare är därför överens om att utvecklingen med ökad medellivslängd sannolikt kommer att plana ut på sikt.

Studier har visat att äldre i dag upplever sig som friskare än tidigare, även om de underliggande åldersrelaterade sjukdomarna är lika vanliga. Anledningen är en bredare tillgång till mediciner och tekniska hjälpmedel, som gör att olika sjukdomar blir lättare att leva med. Utvecklingen på det området lär inte avta.

– Satsningar på vård i hemmet har varit en trend länge. Det som sannolikt blir en stor fråga framöver i ett offentligt finansierat vårdsystem som vi har är vad av allt detta som vi ska erbjuda gratis och inte. Det kommer att krävas stor kunskap om vad som är bäst att prioritera, säger Karin Modig.

Hon menar också att det kommunala ansvaret för äldreomsorgen riskerar att leda till en situation där din bostadsort får stor betydelse för din hälsa.

– Det kommunala utjämningssystemet jämnar ut en del. Men med det sagt så kommer nog nivå och kvalitet ändå skilja sig åt mellan olika kommuner. Det är något vi behöver ha fokus på framöver, säger Karin Modig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!