Frågan om hur man ska göra med gässen är årligen återkommande och är en vattendelare bland befolkningen i bägge städer. Oavsett om man älskar eller hatar gässen är en sak ett faktum: Gässen är skyddade av lagen.
– Vi har försökt med skrämselmetoder för att få iväg gässen. Men inget har fungerat. Sedan har vi pratat med länsstyrelsen om skyddsjakt. Det tillåts inte jakt på vitkindad gås om de inte befinner sig på mark som används till grödor, säger Pär Blom, samordnare för kommunjägarna i Oxelösund.
Frågan är närmast filosofisk. Vem har rätt att vistas i naturen? Människan eller djuren? Pär Blom förstår att medborgarna är frustrerade, men i dagsläget finns inte mycket att göra.
– Det gäller att gilla läget, visst, det är äckligt och frustrerande med bajset. Men det är inte något farligt. Gässen sprider inte någon smitta som vi kan hänvisa till för att bedriva jakt.
Gässen är läraktiga, berättar Blom. Varje skrämselmetod har de synat efter en kortare tid.
– Olika fladdrande drakar har fungerat i en dag. Sedan lär sig gässen att det inte är något farligt och kommer tillbaka. Det mest effektiva hade varit att skjuta några individer, då förstår gässen att de inte ska vara där.
Om en gås börjar bli aggressiv kan det däremot leda till ett polisiärt ärende. Väljer gåsen den kriminella banan blir den inte långlivad, erfar Blom.
– Skulle det vara så att en gås blir aggressiv kan polisen gå in och fatta beslut om att ta bort den, säger Blom.