– Jag upplever att det känns väldigt positivt, säger Eva Svensson, utbildningschef i Oxelösunds kommun.
År 2020 hamnade Oxelösunds kommun på plats 271 i Lärarförbundets årliga skolranking, och i år ligger de på plats 150 av landets 290 kommuner. Eva Svensson förklarar att den främsta orsaken till att kommunen klättrat 121 platser är att ekonomin förbättrats.
– Vi har haft ett bekymmersamt ekonomiskt läge tidigare, men nu ligger vi på en budget i balans och det skapar bättre förutsättningar för att förbättra skolverksamheten, istället för att fokusera på att minska kostnaderna, säger Eva Svensson.
Men andra faktorer har också påverkat, menar Eva Svensson:
– Lönerna ligger lite högre, det är något vi satsat på tidigare år med. Vi har också uppmuntrat fler att gå i förskolan.
Gnesta kommuns placering på Lärarförbundets ranking är 286 i år, jämfört med 289 förra året. Barn- och utbildningschefen i kommunen, Eva Lönnelid, säger att hon trodde att de skulle få en bättre placering:
– Vi är lite förvånade, men ska såklart analysera varför den inte blev bättre. Jag vill påpeka att det i databasen Kolada framgår att meritvärdet för Gnesta 2020 placerar sig strax under mitten i jämförelse med samtliga Sveriges kommuner.
Eva Lönnelid berättar att andelen behöriga lärare i grundskolan ökat och att de framöver ska arbeta för att höja trivseln i skolan:
– Då höjer man studieresultaten med.
År 2020 låg Nyköpings kommun på plats 176 och i år på plats 182. Trosa kommun hade plats 48 år 2020 och plats 51 i år. Lärarförbundets ranking inkluderar skolsystemet från förskola till gymnasiet. Den grundar sig i tio kriterier, såsom lärartäthet, löner och betygsresultat, och baseras på statistik från bland annat Skolverket.
Rankingen har gjorts i 20 år, men det här året är det sista. Johan Ernestam, utredare på Lärarförbundet, förklarar att anledningen till att förbundet ska sluta med rankingen är att den inte har haft den effekt som de förväntat sig:
– Vår förhoppning var att rankingen skulle skapa en positiv utveckling i många kommuner. Vi har velat se att de lågt rankade kommunerna gör rejäla ansträngningar för att höja sin placering på listan. När samma kommuner återkommer med låg ranking så misstänker vi att resurser inte finns – det behöver inte vara brist på ansträngning, säger Johan Ernestam.