Under operationsnamnet "Beta" har polisen börjat kartlägga de män som bedöms utgöra störst risk att mörda sin partner. Männen ska nu sökas upp och polisen ska hålla brottsförebyggande samtal med dem.
– Genom att kartlägga de här männen breddar vi vårt arbete. Tidigare har vi fokuserat på att hitta och försöka hjälpa de mest utsatta kvinnorna, och det arbetet är ingenting vi slutar med. Nu gör vi både och, säger Fredrik Magnusson, region Östs operativa chef för insatsen.
Listan på våldsamma män – "högriskindivider", som de benämns i Operation Beta – innehåller drygt 300 namn. Polisens analytiker är inte färdiga med sin kartläggning, och listan på potentiella mördare ska bli längre.
Alla män som listas uppvisar det polisen kallar "riskfaktorer".
Tidigare misshandelsdomar, missbruk, misstankar om pågående våld, och förekomst av strypvåld är exempel på sådana riskfaktorer som polisen tittar efter.
– Det kan vara information vi har i förundersökningar, det kan vara tips, eller underrättelseuppgifter, säger Fredrik Magnusson.
Det samtal som ska hållas med männen är inte ett förhör, och deras deltagande är frivilligt.
– Syftet är att motivera dem att söka hjälp. Men det bygger ju på en vilja att delta: Det här är inget tvångsmedel, och det står en helt fritt att välja om man vill medverka eller inte, säger Fredrik Magnusson.
Ett exempel på när varningssignaler synts länge är det uppmärksammade mordet i Vagnhärad i januari, då en man mördade sin fru med ett knivhugg i halsen.
Mannen var sedan innan dömd för flera fall av misshandel av kvinnan. Han stod dessutom åtalad för ytterligare våldsbrott mot henne vid tidpunkten då han mördade frun i den gemensamma bostaden i Vagnhärad.
Maken hade, förutom de tidigare misshandelsdomarna, uppvisat en rad av Operation Betas riskfaktorer: en lång historia av alkoholmissbruk, kontrollerande beteende, och omvittnad svartsjuka.
I de tidigare misshandlarna hade mannen använt strypvåld, en riskfaktor som sjudubblar sannolikheten att gärningsmannen senare mördar sitt offer.
I snitt har 14 svenska kvinnor mördats av en partner eller ex-partner per år, sedan 2017.
Aftonbladet, som räknat alla bekräftade kvinnomord i nära relation sedan år 2000, uppger att åtminstone 18 kvinnor har mördats i Sörmland de senaste 25 åren.