Många arbetslösa mer än ett år: "En stor utmaning"

Pandemiåret slår hårt mot utsatta grupper på arbetsmarknaden i östra Sörmland. På ett år har långtidsarbetslösheten ökat med 33 procent i de fyra kommunerna.

"Det är en utmaning för samhället", säger Jesper Schönbeck, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen i Nyköping med anledning av den ökande långtidsarbetslösheten.

"Det är en utmaning för samhället", säger Jesper Schönbeck, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen i Nyköping med anledning av den ökande långtidsarbetslösheten.

Foto: Jens Alvin

Östra Sörmland2021-05-10 06:35

Utvecklingen är särskilt dyster i Nyköping där långtidsarbetslösheten – människor som varit utan arbete i minst ett år – har ökat med över 34 procent.

Även vad gäller den totala arbetslösheten sticker Nyköping ut. Tidigare har den legat på samma nivå som riket i stort. Efter ett år med pandemin är den en procentenhet högre.

– Det är nytt. Även om arbetslösheten i Sörmland länge har varit hög har Nyköpings läge varit ganska gynnsamt. Så är det inte riktigt längre, säger Jesper Schönbeck, företagsrådgivare på arbetsförmedlingen i Nyköping.

Den stigande långtidsarbetslösheten är ett problem i hela Sverige. Den uppåtgående trenden började så smått redan innan pandemin, som en konsekvens av den pågående digitaliseringen och de konsekvenser strukturomvandlingen har fått för bland annat handeln.

Restriktionerna som infördes i pandemins spår har sedan påskyndat utvecklingen.

Tre grupper på arbetsmarknaden drabbas extra hårt, berättar Jesper Schönbeck. Åttio procent av de långtidsarbetslösa är antingen nyanlända, har någon funktionsnedsättning eller är över 55 år. Gruppen nyanlända är störst.

– En del av de nyanlända som i dag är långtidsarbetslösa kom under flyktingkrisen 2015 och hade precis fått sitt första jobb när pandemin slog till.

Erfarenheter från tidigare perioder av stigande långtidsarbetslöshet är nedslående: Siffrorna riskerar att cementeras på höga nivåer om inte samhället går in med omfattande insatser i form av utbildning eller subventionerade anställningar.

För en person som har varit utan arbete längre tid än ett år är vägen tillbaka till arbetsmarknaden ofta svår, berättar Jesper Schönbeck.

– Arbetsgivare vill anställa personer som de vet fungerar som anställda. En person som varit arbetslös längre tid än ett år har en nackdel där. Samhället står inför en utmaning, säger han.

Finns det några jobb att utbilda sig till?

– Det gör det. Transportsektorn och vård- och omsorgssektorn har stort behov av arbetskraft. Det gäller både östra Sörmland och riket.

I Nyköping var 1 159 personer långtidsarbetslösa sista mars i år (+34,3 procent jämfört med mars 2020). Trosa: 138 personer (+32,7 procent), Gnesta: 142 personer (+39,2 procent) och Oxelösund: 306 personer (+27 procent).x

Arbetslösheten i Sörmland uppgick den sista mars till 10,9 procent. I riket var arbetslösheten 8,4 procent och i Nyköping 9,4.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!