Många lärare pressas att sätta för höga betyg

På de flesta högstadieskolor och gymnasier i östra Sörmland känner sig lärare pressade att sätta högre betyg än vad de anser att eleverna förtjänar. Det visar en enkätundersökning som tidningen har gjort.

Många lärare känner sig pressade att sätta högre betyg än vad de egentligen tycker att eleven förtjänar.

Många lärare känner sig pressade att sätta högre betyg än vad de egentligen tycker att eleven förtjänar.

Foto: Jessica Gow/TT

Östra Sörmland2022-01-24 06:30

– Det är lite som att man friserar siffrorna, säger en lärare på Nyköpings gymnasium om hur betygssättningen fungerar på hennes skola.

Läraren, som vill vara anonym i tidningen, menar att godkända betyg sätts för lättvindigt. Det är mycket fokus på att få så många som möjligt godkända, och elever som blivit underkända på en kurs behöver bara komplettera de moment de missat, i stället för att pröva hela kursen, enligt läraren.

– Det finns en förväntan om att man ska sätta godkänt.

Hon är långtifrån ensam om att känna press på att sätta höga betyg, eller att anse att betygssättningen är för generös.

I en enkät som tidningen skickat till högstadie- och gymnasieskolor i östra Sörmland uppger lärare på 17 av 21 skolor att de någon gång har känt sig pressade att sätta högre betyg än vad de anser att elevens kunskaper motsvarar. Drygt en fjärdedel av dem som svarat har känt sådan press.

De lärare som säger att de känner sig pressade att sätta för generösa betyg arbetar både på kommunala och enskilda skolor. Pressen kan komma från olika håll.

– Det är ett jättevanligt problem för lärare på skolor överlag och det ständiga diskussionsmomentet bland lärare. Det är inte ovanligt att det kommer press från vårdnadshavare, både via mejl och telefonsamtal. Det kan vara att de ifrågasätter undervisningen, säger att det är dåliga lektioner och svåra prov. Oftast med en otrevlig ton, säger en lärare vid Nyköpings högstadium, som vill vara anonym.

undefined
Det är vanligt att det kommer press från vårdnadshavare om betygen, säger en lärare på Nyköpings högstadium.

Utöver press från vårdnadshavare, är det vanligt att den kommer från elever, förklarar läraren.

– Man kan få höra svordomar från elever. Att vara lärare i december och maj när betygen sätts är fruktansvärt.

Läraren fortsätter:

– Elever som ligger mellan F och E är ett stort problem, inte minst om de går i nian. Där finns elever som jag bedömer inte ska ha godkänt betyg, men som får det ändå för att det blir "snällbetyg". Jag har kollegor som hellre friar än fäller.

Även på Nyköpings enskilda gymnasium menar lärare att betygssättningen är för generös:

"Har en elev "råkat" göra ett bra resultat vid ett enstaka tillfälle ska det väga tungt" skriver en lärare, som menar att man på skolan inte särskilt beaktar de nationella proven utan betonar att de bara är ett underlag bland flera.

På 12 av 21 skolor i östra Sörmland finns det lärare som upplever att pressen på att sätta högre betyg kommer från skolledningen, visar enkätundersökningen.

"Skolledare som också arbetar som lärare på skolan sätter alltid högre betyg på sina elever än andra lärare vilket leder till orättvisa och icke likvärdiga betyg", skriver en lärare på Nyköpings enskilda gymnasium.

– Jag har aldrig blivit pressad av rektorn, säger läraren på Nyköpings högstadium. 

Tina Johansson, rektor vid Nyköpings högstadium, tror att det finns skolor som sätter högre betyg än elever förtjänar i marknadsföringssyfte.

– Man använder höga meritvärden som ett sätt att locka elever. Det är inte ett problem hos oss på högstadiet.

Att vårdnadshavare och elever pressar lärare är problematiskt, tycker Tina Johansson.

– Betygssättning är en myndighetsutövning och ska spegla elevens kunskaper. När vårdnadshavare pressar lärare hamnar fokus på skolan och vad de borde göra istället för att lägga fokus på vad eleven behöver göra för att förbättra sina betyg. Lärare är ju välutbildade och proffs på bedömning och betyg. 

Hon tillägger:

– Till vårdnadshavarnas försvar så är kunskapskraven ganska svåra att förstå, de är ganska komplicerade. Vi måste bli bättre på att förmedla att det är lärarnas profession och att betygsättningen inte är en förhandling.

Kristina Furusten, rektor på Nyköpings enskilda gymnasium, berättar att skolan arbetar aktivt med frågor kring betygssättning på flera sätt, bland annat genom sambedömning, där lärare i samma ämne tillsammans bedömer elevernas kunskaper och genom diskussioner. Det gäller även för de skolledare som undervisar och sätter betyg.

– Det finns ingen grund för påståendet att skolledare skulle sätta högre betyg än andra lärare, säger rektorn i ett skriftligt svar på tidningens frågor.

Hon förnekar att nationella prov skulle väga för lätt. 

– När det gäller de nationella provens betydelse så följer skolan självklart Skolverkets allmänna råd där det tydligt framgår att resultat från det nationella provet ska tas i särskilt beaktande vid betygssättning, men att det inte ska styra hela betyget och att läraren ska ta hänsyn till all information om elevens kunskaper.

undefined
"Det finns ingen grund för påståendet att skolledare skulle sätta högre betyg än andra lärare", säger Kristina Furusten i ett skriftligt svar på tidningens frågor.

Att skolledningen skulle utöva press på lärare att sätta högre betyg är inget hon känner igen.

– Lärarna har suveränitet att sätta betyg. Vi lägger oss inte i.

Läraren på Nyköpings gymnasium tror att en önskan om att kunna redovisa siffror som ser bra ut och att hävda sig i konkurrensen med andra skolor ligger bakom den generösa betygssättningen.

– Jag tror att det har att göra med att statistiken är viktig i rektorns ögon. Och vi vet att det finns en rivalitet mellan kommunen och friskolorna, säger hon.

En av lärarna på Nyköpings enskilda gymnasium är inne på samma spår, och menar att det finns ett "kundtänk" som pressar betygen uppåt.

"Stressen uppkommer till stor del av att eleverna måste lyckas och bli nöjda. Men det är ont om tid i kurserna", skriver läraren.

Från rektor Kristina Furustens sida framhålls att betygssättningen är myndighetsutövning. 

– Vi varken kan eller får påverka betygssättningen på annat sätt än att uppmuntra till kollegiala diskussioner om bedömningsfrågor, konstaterar hon.

undefined
Peter Ekedahl, rektor vid Nyköpings gymnasium.

Att informera om skolans resultat är en viktig del av kvalitetsarbetet, menar Nyköpings gymnasiums rektor Peter Ekedahl. Han menar att man på hans skola är mycket noggrann med följa skollagen, gymnasieförordningen och läroplanen, och konstaterar att det i skollagen står att en elev som fått F på en kurs kan göra en prövning eller läsa om kursen. Han uppmanar den som upplever problem kring press i samband med betygssättningen eller kring att prövningar inte går rätt till att vända sig till sin chef eller sitt fackliga ombud.

– Det är lärarens ansvar att sätta betyg och där ska skolledaren inte vara med och påverka, säger Peter Ekedahl i en skriftlig kommentar.

Någon uttalad rivalitet mellan skolor upplever han inte.

– Det finns ingen uttalad rivalitet vad jag vet mellan gymnasieskolorna i Nyköping.

Vanligt med betygspress

Tidningen har skickat en enkät till lärare på högstadier och gymnasier i Nyköping, Oxelösund, Trosa och Gnesta, med frågor om bland annat betygssättning.

Av svaren framgår att det är vanligt förekommande att lärare känner press att sätta för höga betyg. Pressen kan komma från skolledning, vårdnadshavare eller från eleverna själva. På 10 av 21 svarande skolor uppgav lärare att de kände press från vårdnadshavare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!