Valårsbudgetar brukar vara feta, men i år, när regeringen är tvungen att blidka både Centerpartiet och Vänsterpartiet, är utgifterna rekordstora. Av utgifterna på över 1 000 miljarder kronor blir det en hel del extrapengar även nere på lokal nivå, i Gnesta, Nyköping, Oxelösund och Trosa.
Det handlar dels om generella statsbidrag, där Oxelösund får 6,4 miljoner och dels Äldreomsorgslyftet där kommunen får 2,8 miljoner kronor.
– Jag tycker att det är en offensiv budget för välfärden, tryggheten och de äldre. Det är ett välkommet tillskott till Oxelösund. Den innehåller också bra politik för industrin och klimatet, säger kommunstyrelsens ordförande i Oxelösund, Catharina Fredriksson (S) i ett pressmeddelande från Socialdemokraterna i Sörmland.
För Nyköpings del handlar det om totalt 42,2 miljoner kronor, 30,9 miljoner i generella statsbidrag och 11,3 till Äldreomsorgslyftet.
Gnesta får 6,2 miljoner kronor i generella statsbidrag och 2,1 miljoner till Äldreomsorgslyftet.
Trosa får 7,8 miljoner kronor i generella statsbidrag och 2,7 miljoner kronor till Äldreomsorgslyftet.
– Den här budgeten har en väldigt tydlig fördelningsprofil och lagar de revor som finns i välfärdssystemet, sa finansminister Magdalena Andersson (S) när statsbudgeten presenterades under måndagen.
En hel del av pengarna var dock aviserade redan förra året. För Nyköpings del handlar de rena extrapengarna från valårsbudgeten om ytterligare 11,6 miljoner kronor i generella statsbidrag och ytterligare åtta miljoner kronor för Äldreomsorgslyftet.
– För Oxelösunds del blev det nu 2,4 miljoner kronor extra i generella statsbidrag och två miljoner extra till Äldreomsorgslyftet, säger Tommi Lycke, som är ombudsman för Socialdemokraterna i Sörmland.
Ingenting är dock säkert. Regeringens budget måste klara sig igenom riksdagens budgetomröstning senare i höst och där krävs det sannolikt att både Centerpartiet och Vänsterpartiet ger sin välsignelse.
Tommi Lycke är dock försiktigt förhoppningsfull.
– Inget är klart, men jag tror att budgeten kommer att gå igenom. Samtidigt händer det att jag har fel på stryktipset också. Men de som fäller budgeten måste förklara för låg- och mellaninkomsttagarna varför de inte ska få lägre skatt och varför de med sjuk- och aktivitetsersättning måste betala högre skatt än löntagare, säger han.