Vittnar du så dödar vi dig och hela din familj. Hotet är iskallt, besinningslöst och i allra högsta grad skarpt. Det har fått många att dra tillbaka vittnesmål – helt orimligt är det inte, när gängen spränger och anlägger bränder till höger och vänster.
För att stävja detta, och för att spärra in fler gängmän, har politikerna fattat beslut om att anonyma vittnen ska införas.
På åklagarkammaren sitter Adolf Moberg Oleszkiewicz, hans yrke berörs i allra högsta grad av lagändringen. Men han slår inte direkt frivolter över den.
– Det finns tillämpningsproblem. Det kommer att bli besvärligt för polisen, många tror att man alltid får vara anonym. Men så är inte fallet, säger han.
Följande gäller: Ett vittne ska få lämna sina uppgifter anonymt om det finns en påtaglig risk för att vittnet eller vittnets närstående utsätts för allvarlig brottslighet. Det brott som vittnet ska höras om måste motsvara minst två års fängelse och skälen för åtgärden måste också uppväga de svårigheter den innebär för en misstänkts eller tilltalads möjligheter att förbereda och utföra sitt försvar.
Under hela 2024 har vi sett hämndaktioner och rädsla mot att vittna. Bryter man ner det lokalt kan vi se att hela utredningen om våldsvågen har kantats av utmaningar, vilket SN har rapporterat om länge. Sune Asp, som ledde utredningen efter sprängningarna och mordbränderna, har länge ondgjort sig över att flera måltavlor inte vågat vittna på grund av rädsla.
– Man vet mer än vad man berättar till oss. Det är helt klart, säger han.
Kanske kan denna nya lagstiftning underlätta polisens och åklagarnas arbete med att få folk att snacka. Men sedan kommer ett nytt problem, menar Adolf Moberg Oleszkiewicz.
– Hur ska man värdera ett vittne som försvaret inte kan se?
I våra grannländer finns redan lagen sedan länge. Det betyder däremot inte att den används i praktiken speciellt ofta. I Finland har lagen om anonyma vittnen funnits länge.
– Trots det har det bara fallit en eller två domar där man använt anonyma vittnen. Det ska bli intressant att se den första domen där man använder anonyma vittnen, men frågan är om den kommer, säger Adolf Moberg Oleszkiewicz.
Det låter som att du är lite skeptisk mot detta?
– Jag skulle säga att det är korrekt uppfattat, säger han.
Hur det nu är med den saken har politiken uppenbarligen sett ett behov av anonyma vittnen. Det återstår att se om 2025 blir året då lagen används i Nyköping, Trosa, Oxelösund eller Gnesta. Oaktat det så kommer du garanterat läsa om det i Södermanlands Nyheter.