Ny plan ska stärka räddningstjänstens arbete

Antalet larm till Sörmlandskustens räddningstjänst har ökat med 500 stycken enligt en jämförelse som gjordes innan pandemin. Flera grupper är överrepresenterade i dödsstatistiken.

Sörmlandskustens räddningstjänst kommer rikta in sig på att jobba ännu mer förebyggande under det kommande året.

Sörmlandskustens räddningstjänst kommer rikta in sig på att jobba ännu mer förebyggande under det kommande året.

Foto: Sandra Nordin

Östra Sörmland2021-12-18 16:58

Det har tagits fram ett nytt handlingsprogram för Gnesta, Trosa, Oxelösund och Nyköping för att stärka räddningstjänstens förebyggande arbete. 

– Fokuset som vi kommer ha framöver handlar om att jobba förebyggande mot bränder där människor omkommer, säger Niklas Nordström, chef för rådgivning och myndighetsutövning vid Sörmlandskustens räddningstjänst.

Under de senaste tio åren har antalet larm inom Sörmlandskustens räddningstjänst ökat från omkring 1 100 stycken till 1 600 stycken per år. I handlingsplanen som har tagits fram för nästa år kommer man att jobba med riskbeteendegrupper. Det kan till exempel handla om rökning, missbruk eller grupper med funktionsvariationer.

– I de grupperna har man en större sannolikhet att omkomma i bränder. De är överrepresenterade i statistiken tillsammans med personer som är över 65 år. 

I genomsnitt läggs 2 000 personer årligen in på sjukhus på grund av olyckor. Kostnaderna uppgår till drygt 65 miljarder kronor per år.

– Kommunerna har sina brukare, Myndigheten för skydd-och beredskap, MSB, har också en roll. Vår del i det här blir att informera och jobba tillsammans med dem. 

Förra veckan var räddningstjänsten och pratade med PRO i Gnesta.

– Det är en målgrupp som vi vill nå ut till. Man ska alltid ha brandsläckare, brandfilt och brandlarm hemma. Men om man inte orkar lyfta brandsläckaren eller inte hör brandlarmet så gör det inte någon nytta. Vi tittar på vilka behov som finns.

Nu handlar det om att få strategierna på plats i kommunerna till exempel på LSS, SOL, och hemtjänstboenden.

– Att utbilda socialomsorgen är vårt fokus för nästa år och ta fram en strategi för hur de kan jobba. Vissa har kommit längre än andra. 

Responstiden mellan år 2018 och 2020 har sammanställts av MSB. I Gnesta är responstiden till olika olyckor drygt 13 minuter, följt av nästan 12 minuter i Nyköping, drygt 11 minuter i Trosa och 8 minuter i Oxelösund.

– Det absolut viktigaste är att man upptäcker branden. Är man rökare och skulle somna ifrån är röksängkläder eller förkläden jättebra att ha. Vibrerade dosa under kudden som är kopplad till brandvarnaren är ett annat alternativ, eller att ha en brandvarnare som är kopplad till trygghetslarmet. De här strategierna måste på plats så att vi jobbar åt rätt håll, säger Niklas Nordström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!