Nytt förslag om tillträdesförbud på flera platser

Regeringen har genom en lagrådsremiss föreslagit att badhus och bibliotek ska kunna utfärda tillträdesförbud om de upplever att människor inte sköter sig.

Under tisdagen presenterade Morgan Johansson (S), justitie- och inrikesminister en nytt förslag.

Under tisdagen presenterade Morgan Johansson (S), justitie- och inrikesminister en nytt förslag.

Foto: Jessica Edeson

Östra Sörmland2021-12-29 08:16

I mars i år införde regeringen den här typen av tillträdesförbud i butiker runt om i Sverige. Fram till och med november i år har 130 sådana förbud utfärdats. Enligt Morgan Johansson, justitie- och inrikesminister, handlar problematiken i simhallar och bibliotek bland annat om bråk, hot, trakasserier, våld, narkotikaförsäljning och stölder.

"Det handlar om att ge tillträdesförbud till de som inte kan bete sig ordentligt i offentliga miljöer", sa Morgan Johansson under tisdagens pressträff.

På biblioteket i Gnesta har man inte upplevt den beskrivna problematiken och ser i nuläget inget behov av en sådan lag.

– De som har varit stökiga är ungdomar i 14-15-årsåldern. De kan handla om att de har kastat snus på väggen men det har inte varit någon händelse som vi inte har kunnat hantera, säger Betina Kruusmägi, förstebibliotekarie i Gnesta.

Däremot ser Betina Kruusmägi en annan typ av problematik.

– Det handlar om integritet och hur vi ska hålla koll. Tanken är god och kan förbättra situationer, men vi kan inte stå och leka poliser. Jag tror att det blir svårt att få till det här rent praktiskt, säger hon.

På Nyköpings bibliotek beskriver man inte heller några situationer som har eskalerat så pass mycket att man saknat ett lagstöd.

– Det har inte varit upprepande beteenden som har lett till att vi har behövt porta någon, säger Eva Rydén, verksamhetschef för kultur- och bibliotek i Nyköping. 

Hur ser du på själva förslaget?

– Vi frågar inte efter identitet eftersom biblioteket är en allmän plats. Det kanske skulle fungera om det handlar om upprepande trakasserier mot personalen, men jag tror att det mesta går att lösa genom att prata. 

I Oxelösund har hotfulla situationer lett till polisanmälningar 1-2 gånger per år, enligt Anders Magnusson som är kultur- och fritidschef i kommunen. 

– Under alla år har vi inte sett ett behov av att behöva använda en sådan lag, men det kanske kan vara bra att ha en, om ett sådant behov skulle uppstå, säger han.

I de situationer där det har blivit tal om en polisanmälan har personerna ändå kunnat återvända till biblioteket.

– Skulle det behovet uppstå så är det en extrem situation och då vet man säkert vem det är. Då har det säkert skett polisanmälningar tidigare. 

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2022.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!