Stor risk för skogsbrand i sommarhettan

Temperaturerna stiger, marken är torr och risken för skogsbrand är hög. Redan nu släcks 20-30 bränder per dygn.
"Det belastar oss något enormt", säger vakthavande befäl för Södertörn brandförsvarsförbund.

Gräsbrand under gårdagen i Sågbacken, Råby. Branden började i ett dike som sedan spred sig upp på en gräsplätt.

Gräsbrand under gårdagen i Sågbacken, Råby. Branden började i ett dike som sedan spred sig upp på en gräsplätt.

Foto: Magnus Grimstedt

Östra Sörmland2023-06-13 16:23

Igår skärptes eldningsförbudet i Nyköping, Oxelösund, Trosa och Gnesta på obestämd tid. Risken för bränder i skog och mark är fortsatt mycket hög. Inte minst i Buskhyttan skedde en mindre skogsbrand under fredagen förra veckan och idag har brandflyg satts in för att försöka lokalisera flera gräsbränder i områdena runt Nyköping, Trosa, Gnesta och Oxelösund.

Lars-Åke Stevelind, vakthavande befäl för Södertörn brandförsvarsförbund, berättar att räddningstjänsten har haft många släckningsarbeten de senaste veckorna.

– Mellan tummen och pekfingret har vi haft 20-30 markbränder per dygn. Det belastar oss något enormt, säger han.

Stevelind menar att bränderna ofta orsakas av människan. Det kan handla om personer som eldar trots förbudet, maskiner som slår upp gnistor och tar fyr och ibland varma bilar som står parkerade på torrt gräs.

I år förväntas nya globala temperaturrekord slås. Anledningen är en kombination av global uppvärmning och att väderfenomenet El Niño inträffar. I Sörmland förväntas veckan bli ovanligt varm, med temperaturer uppemot 26 grader. 

– Under de 40 år jag har jobbat har aldrig varit med om att det är så här torrt innan midsommar. Normalt sett ser vi den här typen av torka först mot slutet av sommaren, berättar Lars-Åke Stevelind.

– Det vi fruktar är en så kallad crossover, när temperaturen är uppemot 30 grader, men luftfuktigheten är låg. Då är risken för bränder extremt hög.

Vid dessa väderförhållanden blir markens ytskikt mycket torrt och risken för brand som utvecklas explosivt är stor. Om det blåser kan elden spridas fort.

Lars-Åke Stevelind framhåller att beredskapen är god, även om det inte finns mer resurser eller brandmän nu än på vinterhalvåret. Men efter den brandhärjade sommaren 2018 drogs flera lärdomar – idag har räddningstjänsten större möjligheter att hjälpas åt mellan olika brandförsvarsförbund.

Detta får du inte göra:

  • Elda och grilla i skog och mark, på campingar, i parker och vid badplatser. Förbudet gäller både offentliga grillplatser och medhavda grillar.
  • Göra upp bål med exempelvis kvistar och löv i områden med byggnader nära varandra.
  • Använda fyrverkerier.

Detta får du göra:

  • Använda matlagningsutrustning som drivs av gas eller vätska (exempelvis stormkök), bara underlaget inte riskerar att antända.
  • Grilla på egen tomt i en grill, så länge det inte finns risk att något runtomkring antänder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!