Många arbetare på hotell och restauranger som blev av med jobbet under coronakrisen har sökt sig till andra yrken, eller börjat studera, och det har talats om en växande brist på personal nu när företagen vill återanställa.
Men pandemin kan få effekter på kompetensförsörjningen i branschen även på längre sikt. Det menar Fredrik Åström, vd på Svenska kulturpärlor som driver bland annat Södertuna slott i Gnesta.
– Jag ser det som en fara att föräldrar råder sina barn att avstå från att söka till en restaurangskola med argumentet att det är en osäker bransch. Vi hade brist på folk redan innan pandemin och nu ser vi en jättebrist på elever på skolorna också, säger han.
Redan i våras stod det klart att restaurangskolan Culinary craft i Strängnäs fick ställa in höstens program på grund av elevbrist efter att bara nio personer sökt utbildningen.
På friskolan Nyköping Strand utbildningscentrum märker man också av ett vikande intresse för både restaurang- och livsmedelsprogrammet och hotell- och turistprogrammet. Höstens klasser har totalt 40 elever, jämfört med 55 förra året.
– Jag ser flera skäl till det, bland annat att alla skolbesök, gymnasiemässor och öppna hus har fått ställas in. Det är viktigt att kunna besöka ett yrkesgymnasium innan man väljer, säger Hannu Husa, rektor på Nyköping Strand, och fortsätter:
– Vi ser också en coronaeffekt. Branschen har haft det tufft och det är klart att det speglar av sig.
Även branschorganisationen Visita ser att färre söker sig till serviceyrken.
– Det är bekymmersamt att gymnasieutbildningar tvingas lägga ner. Vi behöver fylla på med mer folk i vår bransch, säger Peter Thomelius, chef för kompetensförsörjning på Visita.
Han nämner en rad åtgärder som organisationen vill få till för att höja statusen och locka fler till att välja en karriär inom hotell- och restaurang. Att göra alla yrkesutbildningar högskoleförberedande igen, med möjlighet för eleven att aktivt välja bort det, skulle få färre att tveka, menar han.
– Vi har också startat en kvalitetssäkring av gymnasieprogrammen i år, med ett avslutande yrkesprov och gesällbrev som ska visa att man är anställningsbar när man avslutat utbildningen, säger Peter Thomelius.
Både förslaget om högskolebehörighet och kvalitetssäkring får tummen upp av Hannu Husa på Nyköping Strand.