PREMIÄR: SN:s nya satsning – podcasten Svalan krim

Fördjupa dig i kriminaljournalistikens mest minnesvärda fall, med Södermanlands Nyheters nya podcast Svalan krim.

Svalan Krim podcast produceras av Roger Sundberg, Linus Elsinen, Louise Ekelund och Tobias Johannesson.

Svalan Krim podcast produceras av Roger Sundberg, Linus Elsinen, Louise Ekelund och Tobias Johannesson.

Foto: Jens Alvin

Östra Sörmland2024-05-31 04:43

Fredagen den 31 maj lanserar Södermanlands Nyheter sin nya podcast, Svalan krim. Denna podcast erbjuder en unik möjlighet för tidningens kriminalreportrar att fördjupa sig i både aktuella och historiska brottsfall som skakat om vårt samhälle. Med autentiska ljudfiler från SOS-samtal, polisens förundersökningar och intervjuer med inblandade parter, är detta ett forum för alla som vill veta mer om brottens bakgrund och detaljer.

– Läsarna förväntar sig att vi ska ha en podcast. Vi ser att intresset finns där. Krimjournalistiken är det ämne som blir mest läst hos oss, i synnerhet under våldsvågen och skjutningen på Star bar. Att kunna ge er detta format känns så roligt och jag är oerhört stolt över våra medarbetares starka insatser, säger Kristina Levin, chefredaktör för SN.

undefined
Det första avsnittet "Våldsvågen i Nyköping och de unga gärningsmännen" producerades av Louise Ekelund och Tobias Johannesson.
undefined
Roger Sundberg producerar tillsammans med Linus Elsinen podcastens andra avsnitt som berör polismördaren, och Sveriges farligaste man, Lars Widerström.

I det första avsnittet av Svalan krim fokuserar vi på fjolårets brutala våldsvåg i Nyköping. Lyssnarna får ta del av känslosamma detaljer från händelserna, inklusive den ansvariga utredarens perspektiv av de unga gärningsmännen och deras kopplingar till grov gängkriminalitet. Vilka är dessa unga individer och varför blir grova brottsutövare allt yngre?

Framtida avsnitt av podcasten kommer att täcka flera uppmärksammade fall, exempelvis polismördaren Lars Widerström, styckmördaren Anders Eberhardt, lokal penningtvätt och andra häpnadsväckande händelser som berör tidningens bevakningsområde. 

– Detta blir en hyperlokal podd där flera läsare kommer att känna igen sig, men samtidigt kommer nog fler att få ett bredare perspektiv av händelserna som utspelade sig i östra Sörmland och vad som hände efter att fallen avslutades, säger tidningens sajtchef Noah O'Rourke Drevfjäll. 

Podcasten bär det nostalgiska namnet Svalan krim, inspirerat av Södermanlands Nyheters gamla logotyp med tre svalor som flyger över himlen. Dessa svalor finns idag representerade i en staty placerad i Nyköpingsån, och på stenristningar utanför tidningens gamla redaktion.

undefined
Namnet "Svalan Krim" har en historisk förankring till Södermanlands Nyheter och Nyköping som stad.

– Namnet är förankrat i Södermanlands Nyheters själ. Svalan är så jag minns tidningen när jag först började läsa den vid köksbordet som liten. Att få döpa en podcast till just det känns speciellt och lite nostalgiskt, tillägger Noah O'Rourke Drevfjäll. 

Du kan följa podcasten där poddar finns, alltså på Spotify, i Podcaster-appen och direkt på sn.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!