Rekordlångt snötäcke – men nu kan våren vara här

Vintern kom tidigt och braskar och slaskar – men nu kan den vara på sluttampen.

De räknar dagarna till vårens ankomst. Alma Kusgård, Filippa Karlsson och Maja Ekström är glada trots regn och slask.

De räknar dagarna till vårens ankomst. Alma Kusgård, Filippa Karlsson och Maja Ekström är glada trots regn och slask.

Foto: Magnus Grimstedt

Östra Sörmland2024-02-17 06:23


I måndags kunde SN rapportera om ett nytt snöfall som fortsatte under tisdagen. Men veckan som började med snö, växlade till regn och tö mot slutet av veckan.

SN:s rapporter om vintervädret den här säsongen visar stora variationer, från plusgrader till köldrekord, vädervarningar, snösmockor, hård vind, tö och slask, tuffa väder och väglag.

Meteorologisk vinter inträffar när medeltemperaturen är under noll grader i fem dagar, enligt SMHI. 

Meteorologisk vår får vi när det har varit i snitt över noll grader sju dygn i rad.

Den tidigaste dag det får räknas som vår är den 15 februari. Så om det är blidväder till och med den 22 februari, så kommer det att visa sig att våren 2024 inföll just den 15 februari – i torsdags. Även om det blir kallare efter det räknas det fortfarande som vår.

undefined
"Vi tror att snösäsongen kommer bli kortare och att nederbörden kommer att öka något i allmänhet. Variationerna kommer att vara stora från år till år även i framtiden", säger Magnus Joelsson, SMHI.

Våren avbryter i så fall en ovanligt lång vinter. Magnus Joelsson, klimatolog vid SMHI, berättar:  

– Den här säsongen kom snön runt den 25 november, vilket är tidigt. Vintern i östra Sörmland dröjer normalt in i december, säger han. 

I östra Sörmland mäts snötäcket i Nyköping, Aspa och Oxelösund och där har snötäcket legat i 80 dagar fram till nu. Det kan jämföras med normalt 40–50 dygn i hela länet. Mätningen är gjord från mitten av november, med uppehåll för ett par korta perioder med barmark. 

Hittills under vintern 2023–2024 har sex gula varningar kopplade till snöfall, med eller utan hårda vindar, utfärdats i östra Sörmland. Det är fyra fler än säsongen 2022–2023.

undefined
Snötäckets varaktighet beräknas minska på grund av klimatförändringarna. I de södra delarna av landet kommer det troligtvis att bli ovanligt med något varaktigt snötäcke över huvud taget, enligt SMHI.

Nästa vecka har många skolor sportlov i SN:s område – hur blir vädret då?

Enligt Magnus Joelsson är vädret vecka 8 ännu något svårbedömt, men på fredagen kom det rikliga mängder nederbörd i form av regn och en del blötsnö.

Söndag–måndag vecka 8 ser ett högtryck ut att dra in över östra Sörmland och det blir uppehåll. Temperaturen ser ut att bli runt noll om dagarna och någon minusgrad, åtminstone under första delen av veckan, berättar han. 

undefined
Alma Kusgård, Filippa Karlsson och Maja Ekström tar skydd mot regnet. De konstaterar glatt att våren nog är på väg ändå. "Det går åt rätt håll i alla fall", säger Maja Ekström.

Mitt i fredagens regnrusk tar sig Alma Kusgård, Filippa Karlsson och Maja Ekström, på väg till skolan, tid att svara på SN:s frågor. 

Tycker ni att det känns som vår?

– Ja, jo, lite kanske. Det är nog på väg åt rätt håll i alla fall, säger Maja Ekström.

Hur märks det att våren är på väg?

– Det är lite varmare, säger Alma Kusgård.

– Jag tycker att det är en blandning av lite varmare och ljusare, säger Filippa Karlsson.

Snödjup och snötäcken

SMHI observerar snödjupet på ett antal stationer runt om i länet. I östra Sörmland mäts det i Vagnhärad där snödjupet var 30 cm, Vrena 18 cm, Aspa 26 cm, Nyköping 15 cm och i Oxelösund där djupet var 12 cm. Mätningarna gjordes under vissa datum i december respektive januari.

Snötäckets varaktighet beräknas att minska på grund av klimatförändringarna. I de södra delarna av landet kommer det troligtvis att bli ovanligt med något varaktigt snötäcke över huvud taget.

Snösäsongen kommer troligen att bli kortare och nederbörden kommer att öka något i allmänhet, men variationerna kommer att vara stora från år till år även i framtiden, uppger SMHI. 

Källa: Magnus Joelsson, klimatolog, SMHI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!