Rötmånaden är här – det ska du tänka på

Fukt och värme – då frodas bakterier och mögelsvampar. Rötmånaden är här och det är bra att tänka lite extra på hur du hanterar maten.

Enligt folktron skedde märkliga saker under rötmånaden. Det ansågs dåligt för både djur och människor att födas under den här tiden. Kalvar skulle födas vanskapta och föl bli otämjbara. Människobarn som föddes skulle bli klena, klumpiga eller rentav moraliskt fördärvade.

Enligt folktron skedde märkliga saker under rötmånaden. Det ansågs dåligt för både djur och människor att födas under den här tiden. Kalvar skulle födas vanskapta och föl bli otämjbara. Människobarn som föddes skulle bli klena, klumpiga eller rentav moraliskt fördärvade.

Foto: Lennart Månsson

Östra Sörmland2024-07-24 16:43

Nyheten i korthet

  • Rötmånaden, en period då bakterier och mögelsvampar frodas på grund av värme och fukt, är här. Det kan leda till matförgiftning, som drabbar upp till en halv miljon svenskar varje år.
  • Jonas Toljander, mikrobiolog på Livsmedelsverket, råder att uppmärksamma temperaturen på maten: varm mat bör hållas varm, kall mat kall. Han betonar också vikten av god hygien, som att tvätta händerna noggrant och undvika att blanda grönsaker och rått kött.
  • Toljander påpekar att mat ofta blir oaptitlig innan den blir farlig att äta, så det är inte nödvändigt att kasta den vid bäst före-datumet. Han rekommenderar att man tittar, luktar och smakar på maten för att avgöra.

– Traditionellt, enligt bondepraktikan, infaller rötmånaden nu. Men rötmånadsförhållanden, med kombinationen av värme och fukt, kan lika gärna inträffa under andra delar av sommaren. Då gynnas mikroorganismer som gör att maten kan bli förstörd eller att man blir sjuk, säger Jonas Toljander, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

undefined
Jonas Toljander är mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Rötmånaden pågår traditionellt mellan 24 juli och 24 augusti och kännetecknas av en tid med både regn och solsken. Just värme och fukt är en ypperlig miljö för mögelsvampar och bakterier att frodas i. 

Råkar du få i dig mat som blivit dålig kan du bli magsjuk. En halv miljon svenskar blir matförgiftade varje år, med symptom som illamående, kräkningar och diarré. Vanligtvis går det över på ett dygn, men har du otur kan du bli ordentligt sjuk.

– Huvudtipset är att hålla koll på temperaturen. Håll varm mat varm och kall mat kall. Är det ljummet är det inte bra.

undefined
Bröd möglar särskilt lätt under fuktiga och varma förhållanden. Har det börjat mögla bör du slänga hela limpan, enligt Jonas Toljander.
undefined
Campylobakter är en vanlig bakterie i rå kyckling som ofta leder till magsjuka under sommaren. Kycklingen bör stekas igenom ordentligt och redskap ska diskas noggrant. Tvätta alltid händerna efter att ha hanterat rå kyckling för att inte kontaminera annan mat.

Man kan ta med en kylväska för att hålla temperaturen på vägen hem från matvaruaffären. Kylen kan behöva jobba hårt när det är varmt, så det är bra att dubbelkolla så att temperaturen ligger på fyra grader. Varm mat ska hålla en temperatur över 60 grader när den är varm, och kylas ned så fort som möjligt för att undvika bakterietillväxt. Du kan exempelvis använda dig av ett kallt vattenbad eller portionera upp i mindre behållare.

– De vanliga råden kring hygien gäller också. Vara extra noggrann med att tvätta händerna och inte låta grönsaker och rått kött blandas. Diska knivar och skärbrädor ordentligt ifall du ska använda samma, säger han.

Tillhör du inte en riskgrupp (exempelvis äldre med underliggande sjukdom eller nedsatt immunfördvar)behöver du inte oroa dig för att drabbas svårt av matförgiftning – men det finns fall som rentav lett till döden.

– Det finns allvarliga matförgiftningar. Förra året var det ett antal äldre, sköra personer som avled, troligen till följd av listeria från vakuumförpackad lax. Tillhör man en riskgrupp och råkar ut för en otrevlig mikroorganism kan det gå illa, men det är inget problem om man är normalfrisk, säger Jonas Toljander.

Men du behöver ändå inte slänga mat i onödan, framhåller han.

– Oftast blir mat oaptitlig innan den blir farlig att äta, så du måste inte nödvändigtvis kasta den vid bäst före-datumet. Man får titta, lukta och smaka på den för att avgöra.

undefined
Kockarna Marcus Vestman och Fredrik Markne på restaurang Ät i Nyköping tänker på att inte preppa mer än nödvändigt och att inte öppna och stänga kylarna för ofta. "Det är alltid noggrant, men just nu kollar man alltid lite extra", säger Marcus Vestman.
undefined
Jeanette Riglert undersöker bäst före-datumet lite extra noggrant i mataffären och ser till att stoppa matvarorna fort in i kylskåpet när hon kommer hem.
undefined
"Vi följer samma rutiner som vi gör året runt", säger Emil Bergkvist, butikschef på Hemköp Axet i Nyköping. Det innebär bland annat att kontrollera så att kyl- och frysvaror håller sina utlovade temperaturer från leverantörerna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!