– Det kommer att bli enklare för alla att göra rätt, med fastighetsnära insamling, och det kommer att öka återvinningsgraden. Hos de kommuner som redan infört detta har man tydligt kunnat se att de får in mycket fler förpackningar, säger Emelie Nylund.
Hon är renhållningschef i Nyköpings kommun och visar återvinningskärlen som kommer att placeras vid alla villor och fritidshus i Nyköpings och Oxelösunds kommun.
Från och med januari 2024 tar Sveriges kommuner över ansvaret för att samla in förpackningsavfall från hushåll, och för verksamheter som har avfallshantering som är samlokaliserad med hushåll. Insamlingen ska ske fastighetsnära senast 1 januari 2027.
Det innebär att det, om inriktningsbeslutet blir verklighet, dröjer lite innan de nya kärlen dyker upp hos hus- och villaägare i Nyköping och Oxelösund, projektet kommer att ta tid.
Notan beräknas landa på 80 miljoner kronor för Nyköpings kommun, och 20 miljoner kronor för Oxelösund.
– Det är fortfarande lite oklart hur renhållningstaxan kommer att påverkas. Eventuellt kan den behöva justeras något men vår förhoppning är att den inte ska påverkas, vi vet mer när politikerna fattat beslut om finanserna, säger Emelie Nylund.
För de som bor i flerbostadshus blir det inte en lika stor förändring.
– Många har redan detta idag i gemensamma utrymmen, cirka 70 procent enligt en grov uppskattning vi gjort. De som inte har det kommer att behöva komplettera med insamlingskärl.
Även fritidshus kommer att få nya kärl. På en del mer svåråtkomliga ställen kan det bli gemensamhetslösningar, enligt Emelie Nylund.
I Trosa har det ännu inte fattats några politiska beslut. Eija Karlsson som arbetar som renhållningshandläggare håller på att sammanfatta vad som passar Trosa bäst.
– Fram till 2027 ska vi ha hittat någon lösning med flera fack och flera kärl. Vi försöker se vad som passar bäst just nu, säger hon.
Gnesta kommun har inte heller tagit något beslut ännu.
– Vi håller på att göra en utredning om vart vi vill, men har inget material klart, säger Jonas Ek, som påbörjade sin anställning som renhållningschef i kommunen för tre veckor sedan.
Personligen ser han fyrfackslösning som en bra lösning över tid.
– Vi har inget beslut på det ännu men det är den lösning som vi tittar på. Under hösten bör vi ha ett inriktningsbeslut. Vad vi än väljer kommer det bli en större utsorteringsgrad jämfört med idag.
Fotnot:
I en tidigare version av artikeln stod det att fyrfackskärlen är beslutade, det står numera att det finns ett inriktningsbeslut. Ett formellt beslut om eventuellt genomförande kommer att fattas senare.
Det stod även att matavfallet kommer att samlas in i papperspåsar, men det finns inget beslut att övergå från plast- till papperspåse för insamling av matavfall.