Enligt vårdgarantin ska det inte gå mer än tre dagar innan en patient får medicinsk bedömning av legitimerad personal inom primärvården. SN:s genomgång av väntetider visar att det spelar stor roll vilken vårdcentral i östra Sörmland du listat dig på, för dina chanser att snabbt få hjälp.
Statistiken som SN tagit fram är ett genomsnitt över tre månaders siffror för väntetider på vårdcentralerna i höstas. Under den perioden fick 87 procent av alla patienter i Sverige medicinsk bedömning inom tre dagar, som vårdgarantin kräver. De flesta mottagningar i östra Sörmland hamnade klart under den nivån. Alla utom en.
På vårdcentralen Frösjö i Gnesta fick 91 procent bedömning i tid. Enligt verksamhetschef Sandra Ravnborg är det ingen slump att just deras vårdcentral hamnar i topp.
– Nej, det är kompetent och duktig personal hos oss som gör det. Våra medarbetare har fokus på tillgängligheten dagligen.
I personalrummet hänger en statistiktavla som personalen använder för att regelbundet följa siffrorna. Genom att hålla sig uppdaterade kan de löpande justera verksamheten för att få ner väntetiderna.
– Vi är också ett litet, tajt gäng. Jag tror det är en fördel att inte vara för många, då är det lättare att få rutiner att fungera. Vi har gemensamt jobbat fram arbetssätten, och förankrat det i verksamheten.
I andra änden av statistiken hittar vi vårdcentralen Kry i Nyköping. Under mätperioden i höstas fick 64 procent av deras patienter en medicinsk bedömning inom vårdgarantins tre dagar. Det innebär att nära var tredje patient fick vänta för länge.
Malin Wennergren, verksamhetschef på Kry Nyköping, anser dock att siffrorna från höstens statistik är missvisande.
– Om vi tittar historiskt över en tolvmånadersperiod så har vi ibland faktiskt legat högre än vad regionen generellt gjort.
Hon tog över ledningen för vårdcentralen i november, och pekar ut ökad tillgänglighet som sin främsta prioritering framåt.
– Det finns många saker man kan titta på. Digitala medel är något som vi jobbar mycket med till exempel.
Liksom Frösjö är Krys vårdcentral en mindre mottagning, men till skillnad från Frösjös verksamhetschef tror Malin Wennergren att det kan påverka statistiken negativt.
– Det blir sårbart när personer i personalen blir sjuka. Såklart är det en faktor till varför tillgänglighet inte alltid fullt ut lever upp till det önskade. Men vi jobbar på flera sätt för att bli mer effektiva ändå.