När det nya året firats in, de sista resterna från julbordet är uppätna och julklapparna kanske blev lite dyrare än tänkt, då brukar plånboken gapa tom. Tre veckor kvar till lön, tänker du. Hur stretchar jag de stackars kronor som är kvar på kontot?
Äta måste man ju, även när kassan skramlar och matpriserna de två senaste åren har ökat i pris med 25 procent.
Här kan matbutikernas fyndhyllor vara räddningen! De flesta har fasta rutiner för hur de hanterar sitt överflöd, eller snarare det som inte hittar en köpare innan bäst före-dagen närmar sig, eller rentav passerat.
SN kollade läget bland några butiker, för att de hur det kan funka. Det här är ett urval – se till att få koll på hur dina favoritbutiker gör.
Ett exempel är Willys i Nyköping, som varje morgon säljer gårdagens bröd för halva priset. Kantstötta frukter och grönsaker läggs i påsar och säljs billigare. Varje avdelning har dessutom en hylla märkt "Svinnsmart", där varor som snart passerar bäst före-datum rabatteras med 30 till 50 procent.
Stora Coop i Nyköping har "Fyndhyllan", med kampanjer och rabatterade varor nära utgångsdatum, året om. Vilken månad det är märks dock på vad kunden handlar, berättar butikschef Sebastian Frostö:
– I januari köper man kanske inte oxfilé utan det blir mer pasta och bacon.
Enligt Matpriskollen, Sveriges största oberoende matprisapp, hittar Nyköpingsborna frukt och grönt till lägst pris på Lidl. Sådant som skadats eller har andra defekter som inte påverkar ätbarheten, packas och säljs i lådor till rabatterat pris.
Såväl City Gross i Nyköping som Ica Kvantum Trossen i Trosa har, som många andra butiker, rädda maten-diskar där varor med kort datum reas ut.
– Vi fyller den varje morgon, och nu i januari är det helt tomt dagen efter, berättar Trossens butikschef Jens Cederholm.
Kämpa dig igenom januari, så väntar ljus i tunneln. Det berättar Magnus Sarge, Sörmlands sparbanks private banking-chef och spar-expert.
De skenande matpriserna är ett exempel:
– Den drastiska ökningen lär avta, men ett par procent dyrare blir det nog. Det beror på väder och vind, el- och oljepriser, säger han till SN.
Överlag gäller det att hålla i och hålla ut, för i år förväntas lönerna faktiskt öka snabbare än prishöjningarna.
– Det väntas en så kallad reallöneökning, säger Magnus Sarge.
Aviserade skattesänkningar kan visa sig redan på årets första lön. För en barnfamilj kan det handla om tusenlappar mer i månaden. Fortsatta räntesänkningar kan också betyda klirr i kassan.
För den som bor i hyresrätt väntar inte lika positiva nyheter. Den genomsnittliga hyreshöjningen blir rejäl, jämfört med normala två procent.
– Hyrorna kanske ökar med fem procent och har man inga lån blir det inte så stor skillnad, säger Magnus Sarge.
Januari är ofta mörk och kall, samtidigt som elpriserna kan dra iväg. Vattenfall har en klimatcoach, Jens Berggren, som på energibolagets hemsida delar med sig av en del spartips.
Några av dem är att byta gamla lampor mot LED-lampor, ha koll på golvvärme och annan uppvärmning – att sänka inomhustemperaturen med tre grader kan spara tusenlappar på ett år – och att duscha kortare tid. SN berättade nyligen att en dusch på tio minuter kan kosta 40 kronor när elpriset drar iväg.