Så ser vattentillgången ut i SN-land

Den torra och varma sommarstarten börjar få konsekvenser, för närvarande har 23 svenska kommuner infört bevattningsförbud, enligt branschorganisationen Svenskt vattens sammanställning.

Åvatten istället för dricksvatten till planteringarna uppmuntras, och anammas av några hushåll i Trosa.

Åvatten istället för dricksvatten till planteringarna uppmuntras, och anammas av några hushåll i Trosa.

Foto: Jennie Krook

Östra Sörmland2023-06-13 07:48

I Nyköping infördes bevattningsförbud för de med kommunalt vatten i Tystberga och Runtuna för flera veckor sedan. Och enligt Petronella Keereweer-Ringgren, driftarbetsledare på Nyköping vatten kommer det att fortsätta. 

undefined
"Vi kan inte göra så mycket annat än att uppmana folk att vara försiktiga", säger Petronella Keereweer-Ringgren Driftarbetsledare på Nyköping vatten.

Ifrån Högåsens vattenverk, som försörjer stora delar av Nyköping och Oxelösund med vatten, märks det än så länge inte så stor skillnad i grundvattnet eller i sjön Yngaren, enligt Karolina Wetterlund, förbundsdirektör på Nyköping –  Oxelösunds Vattenverksförbund, NOVF.

– Det ser ut som det brukar göra, det är inte så stor skillnad. Det har varit höga vårflöden så än så länge lever vi på det. Men kommer det inget nytt vatten kan det bli problem.

undefined
Karolina Wetterblad och Carl-Åke Andersson, på NOVF vid Högåsen.

I Trosa har kommunen nu valt att gå ut med en uppmaning om återhållsamhet med vattnet till sina medborgare.

– Det gör vi alltid när vi ser att det blir lägre nivå i täkterna. Då har folk en möjlighet att korrigera sin förbrukning, säger Ulf Hagstedt, teknisk chef på Trosa kommun.

Enligt honom är uppmaningarna ett sätt för kommunen att agera utan att införa bevattningsförbud. 

– Vi har fått god respons, säger han.

Samtidigt spås denna sommar bli en ny 2018, ett år där även Trosa behövde införa bevattningsförbud. 

Några Trosabor har valt att vattna sina trädgårdar med åvatten, för att spara på drickvattnet. Just nu håller Trosa kommun på att sammanställa vilka som gör det.

undefined
Åvatten istället för dricksvatten till planteringarna uppmuntras, och anammas av några hushåll i Trosa.

– Så vi kan informera om det blir låg nivå även i ån.

Trosån försörjs delvis av sjön Sillen med vatten. 

– Och tyvärr har inte Sillen hämtat sig nivåmässigt sedan sommaren 2018, säger Ulf Hagstedt. 

I Gnesta tätort är medborgarna vana vid bevattningsförbud, det har de levt med det sedan 2018. 

– Vattentillgången är ansträngd, i synnerhet i Gnesta tätort. Vi ser att grundvattennivåerna minskar, vilket de ofta gör denna tid på året, men det varma och torra vädret bidrar till att nivåerna minskar snabbare, säger Sandra Holmström, miljöansvarig i Gnesta kommun.

Hon fortsätter: 

– Men torra år har varit en ögonöppnare för många och det är inte längre en självklarhet att vattna med dricksvatten, låta vattnet spola när en borstar tänderna eller att tvätta bilen med dricksvatten. Vi ser att bevattningsförbudet och vår Spara vatten-kampanj fått en positiv effekt och många Gnestabor är duktiga på att minska vattenförbrukningen och även att samla in regnvatten för att spara dricksvattnet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!