Så ser vi tillbaka på nyhetsåret 2021

Vi lämnar ett händelserikt år bakom oss. SN minns ett nyhetsår som präglades av corona, extremväder och personliga möten.

Bilder från året som gått.

Bilder från året som gått.

Foto: Magnus Grimstedt

Östra Sörmland2021-12-31 07:45

I början av året var pandemin högst närvarande och det syntes också i nyhetsrapporteringen. Vaccin började rullas ut till äldre och riskgrupper samtidigt som smittan fortfarande var hög. Vi rapporterade om distansundervisning, restriktioner och nya mutationer. 

Inledningen av februari bjöd på rejäl kyla och mycket snö. SN träffade pulkaåkande barn och glada skidåkare, men även de som kämpade för att skotta bort snön från tak och vägar. Många var missnöjda när plogbilen skyfflade igen uppfarter. 

I juni var det dags för årets studenter att springa ut. Även i år påverkades firandet av pandemin. Den traditionsenliga kortegen genom Nyköping uteblev, men solen lyste stark och glädjen bland studenterna var påtaglig ändå.

Sommaren kom att präglas av extremväder. Kraftiga skyfall i Trosa orsakade stora skador på hus och infrastruktur. Samtidigt förekom också torra perioder där mindre skogsbränder härjade omkring oss. Räddningstjänsten höjde beredskapen efter varningar om extremt stor brandrisk.

Det brann även på Vittra Kungshagen skola under sommaren. Elden var omfattande och skolan totalförstördes i lågorna. Huruvida branden var anlagd eller inte är ännu inte fastslaget.

Under sommaren och in på hösten vaccinerades allt fler och i augusti inledde Sörmland vaccineringen av 16-åringar. Smittspridningen minskade och den 29 september lyftes samtliga restriktioner. Hopp och glädje spreds på gatorna när SN gick ut på stan för att ta tempen. Lättnaden var även stor bland personerna bakom våra lokala restauranger och butiker, som äntligen kunde driva sina verksamheter fullt ut. 

Vi har rapporterat om flera stora etableringar under året. I januari meddelade Bosal att de skulle bygga en ny fabrik i Nyköping. Den stora satsningen öppnade upp för flera hundra arbetstillfällen och skulle sätta Nyköping på kartan. Men i oktober lades alla planer på is.

Även elbåtsföretaget X Shore meddelade att de bygger en fabrik i Nyköping. Redan under hösten hade företaget kommit igång med en liten produktion i de nya lokalerna. I slutet av september fick SN provköra en av båtarna, som är helt eldriven.

I slutet av året fick coronapandemin återigen alltmer utrymme i tidningen när många restriktioner återinfördes. Men december innebär också jul och nyår, och innan vi blickar mot 2022 ser vi tillbaka på några av årets mest minnesvärda nyhetshändelser – i stort och i smått.

undefined
Bosal planerade att etablera sig i Nyköping, men projektet lades sedan på is.

15 januari. Det holländska fordonsbolaget Bosal meddelade att de ska etablera sig i Nyköping, en satsning som skulle generera uppemot 400 arbetstillfällen och väntades kosta omkring 200 miljoner kronor. Kommunalråd Urban Granström (S) kallade det för en av Nyköpings främsta näringslivshändelse någonsin. Men nio månader senare meddelade företaget att de blåser av planerna. Den internationella bristen på halvledarbristen uppgavs vara orsaken.

undefined
Konditori Princess blev Kronans Konditori när Emelie Pettersson tog över.

27 mars. Det klassiska kaféet Princess fick nya ägare efter 65 år och blev Kronans konditori. Drömmen om att starta ett eget konditori hade funnits hos den nya ägaren Emelie Petterson länge. Den nya ägaren Emelie Pettersson kämpade dagarna i ända för att få allt klart inför öppningen. Två månader efter Princess nedläggning öppnade Kronan dörrarna till ett kafé med upprustade lokaler men samma traditionella stil.

undefined
Rivningen av Tessinskolan tog flera månader eftersom en omfattande sanering behövde genomföras.

11 april. Tidningen besökte Tessinskolan innan skulle rivas. Skolan invigdes 1970 och var full av elever fram till 2018. I byggnaden fanns en mängd farliga miljögifter, främst asbest och PCB. Lokalerna behövde därför saneras ordentligt innan de kunde rivas. Stämningen i den uttömda byggnaden beskrevs som spöklik. Framöver är planerna för området bland annat att bygga 600 nya bostäder och en förskola.

undefined
Cédric Fechter, vd på Skavsta flygplats. Flygplatsen fick ett hårt slag när Ryanair meddelade att de slutar trafikera Skavsta.

6 maj. Ryanair meddelade att de ska sluta flyga från Skavsta från och med 1 november. Istället ska en stor del av rutterna utgå från Arlanda. Flygbolaget har varit det dominerande på Skavsta i många år, och i början fanns förhoppningar om att de skulle komma tillbaka till Nyköping. Men i november sa företaget att någon återkomst inte är aktuell i nuläget.

undefined
Elias Wästberg, ansvarig för fabriksetableringen på X Shore som öppnar elbåtsfabrik i Nyköping.

7 juli. Det svenska elbåtsbolaget X Shore meddelade att all produktion kommer att flyttas från Stockholm till Nyköping. Närheten till Stockholm, bra lokaler och samarbete med lokala aktörer lockade företaget till staden. På Arnö ska de därmed bygga världens mest hållbara båtfabrik och producera cirka 400 elbåtar med start 2022. Företaget väntas anställa omkring 100 personer i och med etableringen. Såväl ingenjörer och operatörer som lagerarbetare och montörer kommer att behövas.

undefined
Rökspridningen var omfattande när Vittraskolan brann ned till grunden.

7 juli. En tidig onsdagsmorgon började Vittra Kungshagen skola att brinna. Totalt 15 enheter kom till platsen och insåg snabbt att skolan inte skulle gå att rädda. Rökspridningen var stor och människor i närheten uppmanades att stanna inomhus och stänga om sig. Dagen efter grep polisen två tonårspojkar, misstänkta för grov mordbrand. Utredningen pågår än idag och pojkarna är fortsatt misstänkta, men inte häktade. Skollokalerna har tillfälligt ersatts av modulhus på Rosvalla.

undefined
Cigaretter och kontanter stals när Circle K i Gnesta rånades.

10 juli. Personalen på Circle K i Gnesta hotades av flera unga män med tillhygge. Rånet skedde kvällstid och männen tog kontanter och cigaretter. Helikoptrar, polisbilar och hundpatruller kom till brottsplatsen och morgonen efter bekräftade polisen att fyra män i mellan 15 och 20 år hade gripits. Senare släpptes två av de misstänkta i 16-årsåldern och omhändertogs av socialtjänsten. En person erkände brottet och fick vård enligt LVU, lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga.

undefined
Peter Ericssons källare svämmade över vid skyfallen i Trosa i somras.

28 juli. Kraftigt regn orsakade omfattande översvämningar i Trosa. Minst ett 20-tal hus översvämmades, elskåp drogs upp ur marken och Malmvägen underminerades av vattenflödet. Två skyfall under dygnet resulterade i 66,5 millimeter regn totalt, vilket motsvarar nederbörden en normal julimånad. Räddningstjänsten tog emot omkring 15 larm och enheter från både Södertörn och Sörmlandskusten kallades in. Peter Ericsson var en av de drabbade, vars källare svämmade över.

undefined
En tekniker i lägenheten från vilken en pojke föll och avled.

30 augusti. Ambulans och polis larmades till Brandkärr efter att en treårig pojke hade fallit från en balkong. Pojken fördes till Uppsala sjukhus men avled dagen efter av sina skador. Polisen bedömde initialt att det rörde sig om en olycka men påbörjade senare en utredning om vållande till annans död efter att ha fått fler uppgifter. Efter flera förhör och en teknisk undersökning blev den slutgiltiga bedömningen dock att det inte fanns något som tydde på att ett brott hade begåtts.

undefined
Ägaren Charlie Stenberg i restaurang Lägets lokaler, som stängde ned efter sommaren.

3 september. Restaurangen Läget i Oxelösund stängdes efter att kommunen beslutat att riva lokalen och bygga en ny. Kommunen ser det som en del i arbetet med stadens utveckling. Charlie Stenberg, som drev restaurangen, fick städa ur lokalerna och magasinera allt i väntan på en ny lokal. Om det finns någon restaurang i Charlie Stenbergs regi att komma tillbaka till vet han inte än. Den nya byggnaden väntas stå klar till sommaren 2022.

undefined
Inge Ståhlgren avgick från politiken efter att ha kört alkoholpåverkad.

7 september. Riksdagsledamoten Inge Ståhlgren (S) från Oxelösund stoppades av polis när han körde alkoholpåverkad. Den alkoholhalt som uppmättes gjorde att hans körkort drogs in direkt. Själv sa han att han körde bakfull och kallade det för sitt “livs största misstag”. Kort efter händelsen meddelade Ståhlgren sin avgång från politiken. Han hade då arbetat i riksdagen i ungefär ett år.

undefined
Hiba Bassal anmälde sin mormor och morfar vid drop in-vaccineringarna i Brandkärr.

11 september. I början av året inleddes vaccineringarna mot covid-19 och under våren och sommaren rullades vaccinen ut på högvarv. I vissa områden har dock vaccinationerna gått trögare. Brandkärr är ett av dem. Några teorier till den låga vaccintäckningen är ryktesspridning om biverkningar och sämre tillgång till information. Men när kommunen, regionen och Vaccinkliniken samordnade drop in-vaccinering i området dök många boende upp.

undefined
Patriark Ignatius Aphrem II höll gudstjänst under invigningen av den syrisk-ortodoxa kyrkan i Nyköping.

25 september. Sveriges första syrisk-ortodoxa kloster invigdes av patriarken Ignatius Aphrem II, den syrisk-ortodoxa kyrkans högsta ledare. Klostret huserar i ett gammalt motell i Kila, några mil från Nyköping. Fem munkar bor i klostret och hänger sig åt kristendomen till fullo. De lever alla i celibat och spenderar dagarna med att sköta om huset, översätta skrifter och be fyra gånger. Utöver det har varje munk egna löften att följa, vilket kan förändras över tid.

undefined
Bo Morins händer hindrar honom från att fortsätta som skomakare.

28 september. Bo Morin hade arbetat i 55 år som skomakare när hans händer hindrade honom från att fortsätta. Under åren har han nog lagat omkring 55 000 skor och glädjen har främst legat i att få pilla och dona. Anledningen till de skakande händerna är okänd men ett problem som många hantverkare drabbas av mot slutet av yrkeslivet. Om det inte vore för det hade Bo gärna arbetat i många år till, trots att han passerat pensionsålder.

undefined
Tuula Åhlin och Irene Gustafsson var glada när restriktionerna släppte, men ville fortsatt vara försiktiga.

29 september. Glädje och befrielse spreds på gator och torg när restriktionerna släppte i slutet av september. Tidningen pratade med folk på stan i Trosa och Nyköping som var på gott humör när samhället öppnade upp. Däremot var många fortfarande försiktiga, höll avstånd och hade handspriten nära till hands. Även lokala aktörer var lättade att nu kunna driva sina verksamheter utan omfattande restriktioner – om så bara för en stund.

undefined
Tågperrongen spärrades av i Gnesta när en man med tillhygge greps.

1 oktober. Ett tåg tullade in på perrongen i Gnesta och blev förhindrade att åka vidare av polisen. Detta efter att polisen hade larmats om en man i 35-årsåldern som verkade orolig och tycktes bära på ett okänt föremål. Flera patruller kom till tågstationen och grep snart den misstänkte mannen, som bar ett vasst föremål. Han blev misstänkt för brott mot knivlagen och ringa narkotikabrott.

undefined
Chefsåklagare Robert Eriksson och Bertil Malmberg på väg in till förhandlingen i Nyköpings tingsrätt, innan Malmberg dömdes för hets mot folkgrupp.

7 oktober. Bertil Malmberg, Sverigedemokraternas gruppledare i Trosa, dömdes för hets mot folkgrupp för ett uttalande han gjorde vid regionfullmäktiges möte i Nyköping under våren. Malmberg hade under mötet sagt att Sydsudaneser har lägre IQ än andra folkgrupper, vilket fick Christine Gilljam (S) att polisanmäla SD-politikern. Han dömdes till 24 000 kronor i dagsböter men har överklagat domen. Idag är han politisk vilde efter att ha uteslutits ur SD.

undefined
Två bilar föll i hamnbassängen under loppet av två veckor. Båda bilarna fick bärgas.

13 november/25 november. En bil flög ned i vattnet i Nyköpings hamn efter att föraren hade startat bilen med växeln i. Bilen hamnade på botten av hamnbassängen som har ett djup på ungefär fem meter. Tre unga kvinnor satt i bilen och lyckades ta sig ut för att simma iland. Två veckor senare ramlade ytterligare en bil ned i hamnbassängen. Bilen stod vid kajen och föraren hade glömt att lägga i handbromsen. När han skulle ut till bilen låg den på botten.

undefined
Poliser utanför den misstänkte styckmördarens bostad i Nyköping.

18 november. Anders Eberhardt, ledamot för SD i kommunfullmäktige i Nyköping, greps av polis på sannolika skäl misstänkt för mord och brott mot griftefriden. Gripandet härleds till kroppsdelar som har hittats i Stockholm under hösten och den polisutredning som följde av fynden. Mordet tros ha skett i Nyköping. Offret uppgavs vara en arbetskamrat och vän till Eberhardt. Den 23 december begärdes Eberhardt omhäktad efter att misstankarna mot honom hade stärkts.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!