Än är det en bit kvar av vintern i SN-land och med den följer också högsäsong för diverse smittor. Det är inte helt lätt ibland att bedöma om ens barn är tillräckligt friskt för att gå tillbaka till förskolan eller skolan efter sjukdom. Vi tog ett snack med lokala smittskyddsläkaren Malin Enarsson för guidning.
När kan egentligen barnen gå till förskolan igen efter sjukdom?
– Man ska orka vara på förskolan. Det innebär ju att man då inte ska ha feber, att man varit feberfri i ett dygn och att man har ett allmäntillstånd så man orkar delta i aktiviteter och äta. Har man haft vinterkräksjukan så ska man vara hemma i två dygn efter att man blivit kräk- och diarréfri för att inte sprida smitta, säger Malin Enarsson.
Om barnet är snorigt, men piggt, hur ska man som förälder tänka då?
– Då kan man vara i förskolan, om man inte har feber. Smitta kan ju förekomma innan du får symtom, så det går ändå aldrig att ha en helt smittfri förskola. Sedan finns det specialinfektioner, såsom vattkoppor. Då ska man vara hemma tills blåsorna har torkat, även om barnet är piggt sista dagarna. Svinkopporna är också en sådan specialinfektion.
Enligt statistik från Försäkringskassan betalades 47 565 000 kronor ut i ersättning i Nyköping för vab, vård av barn, under 2024. I Trosa var det 13 065 000 kronor, i Oxelösund 10 733 000 kronor och i Gnesta 11 231 000 kronor.
Smittskyddsläkaren berättar att influensan har fortsatt öka i Sörmland.
– Vi har en smittspridning av influensa och den har inte nått sin topp än. Vi provtar ju bara dem som söker sjukvård och där det finns anledning att provta. RS-viruset har också varit på uppgång. Det är framför allt bland barn man ser ökningen. Det är en ganska vanlig vinter, skulle jag säga.
Att vara noga med handhygienen är viktigt, menar Malin Enarsson.
– Hålla koll på sina händer. Stanna hemma om man har feber. Tänka extra på att skydda dem som är skörast, att man inte träffar de allra yngsta eller äldsta när man är förkyld.
Vad gäller covid-19, har det nu gått fem år sedan pandemin nådde Sverige.
– Covid är det väldigt lite av och har varit hela vintern. Det är intressant för det är första vintern som det inte har kommit igång någon säsongsökning. Det vet man inte varför. Vi provtar bara covid hos de svårt sjuka och det är inte så att smittspridningen är noll.