Snödrivor kan rädda grundvattennivåerna

Vattenexperterna jublar över hösten och vinterns rika nederbörd, som förhoppningsvis kan leda till påfyllda grundvattenmagasin. Men det är fortfarande lite tidigt att ropa hej.

Vinterns rikliga snömängder kan leda till påfyllda grundvattenmagasin, enligt flera vattenexperter.

Vinterns rikliga snömängder kan leda till påfyllda grundvattenmagasin, enligt flera vattenexperter.

Foto: Henrik Norling

Östra Sörmland2021-02-16 06:35

– För närvarande ser situationen förhållandevis normal ut i stora delar av landet, säger Bo Thunholm, statsgeolog på Sveriges geologiska undersökning, SGU, till Ekot.

De senaste tre åren har grundvattennivåerna varit allt annat än normala, inte minst i östra Sörmland. Förhoppningen nu är att de underjordiska magasinen ska fyllas på när snötäcket smälter under våren.

Mats Lindberg, VA-chef på Nyköpings kommun, delar SGU:s optimism.

– Vi är väldigt glada över att det ser ut som det gör. På sina ställen har det ju kommit 40 centimeter snö, så det ser väldigt ljus ut, säger han.

Sju av Nyköpings åtta anläggningar hämtar vatten från grundvattenmagasin, däribland Högåsens vattenverk som står för 90 procent av kommunens vattenkonsumtion. De senaste åren har sjunkande nivåer lett till återkommande bevattningsförbud. I år hoppas kommunen slippa nya förbud, men mycket hänger på hur vädret blir under våren.

undefined
Mats Lindberg (th), VA-chef i Nyköping, på toppen av vattentornet. Arkivbild.

– Vi är ganska hoppfulla inför sommaren. Vatten är ganska knepigt att sia om. Det är svårt att säga var snön tar vägen eller hur lång tid det tar att infiltrera i våra vattentäkter. Men det är inte dåligt med all den här snön, det kan man konstatera, säger Henrik Strömbäck, VA-ingenjör i Trosa.

Trosa hävde sitt bevattningsförbud i höstas, och nivåerna i kommunens två vattentäkter ser just nu relativt bra ut. Det betyder dock inte att kommuninvånarna ska pusta ut och sluta fundera på hur de använder sitt vatten, tycker Henrik Strömbäck.

– Folk har nog blivit lite mer medvetna, men jag tycker fortfarande att vi är för dåliga på att hantera vårt vatten. Det största felet vi gör är att vi vattnar i trädgården med dricksvatten. Vi kan bli bättre på att använda regnvatten istället, säger Henrik Strömbäck.

Gnesta är den kommun som har haft störst problem med sina grundvattennivåer. Enligt vissa uppgifter var det ganska nära att vattnet i Gnesta tätort tog helt slut förra året. Niklas Söderholm tillträdde nyligen som VA-chef i Gnesta, han hoppas också att magasinen ska återhämta sig i år.

Hur det blir med bevattningsförbudet, som för Gnesta tätort legat kvar ända sedan sommaren 2018, återstår att se.

– När vi mäter ser vi att det fylls på och det går åt rätt håll. Men det är fortfarande lite sämre än det var vid samma tidpunkt förra året, säger Niklas Söderholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!