SN:s semmelsvep – så mycket kostar de i år

Bulle, grädde, mandelmassa.
Receptet är enkelt – njutningen stor. Men hur mycket får den egentligen kosta, semlan?
Vi har kollat läget på några kaféer nära dig – vad tycker du?

Så här gör du din budgetsemla

Foto: Magnus Grimstedt

Östra Sörmland2025-03-01 01:00

Nyheten i korthet

  • Semlor har blivit 30 procent dyrare under de senaste tre åren, enligt privatekonomen Anders Stenkrona. Högre hyror och dyrare råvaror som socker, smör och mjölk är några av orsakerna.
  • Trots högre priser förväntas semmelförsäljningen slå rekord 2025.
  • Priset på semlor varierar kraftigt mellan olika kaféer och bagerier, med exempel från 42 kronor till 58 kronor för en klassisk semla.

Nästan två av tre svenskar äter en semla på fettisdagen – sex miljoner, av totalt nära 40 miljoner sålda semlor på ett år. Det visar statistiken för 2024.

Då slog vi rekord i semmelätande – trots att bakverket kostar mer än nånsin. En del av förklaringen är högre hyror och dyrare råvaror, som socker, smör och mjölk.

– Semlor har blivit väldigt mycket dyrare och stigit med 30 procent på tre år, säger privatekonomen Anders Stenkrona i Ekonomibyrån.

undefined
63 procent av alla svenskar åt en semla eller fler på fettisdagen 2024, vilket är rekord. Det tidigare rekordet slogs 2023 och rekordet innan det slogs 2022.

Ändå räknar branschen med att vi tuggar oss till ett nytt rekord i år: "En ekonomisk livboj för bagerierna under årets tuffaste månader och samtidigt en dag som för människor samman kring njutningen av ett fantastiskt bakverk", skriver branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer.

Så vad kostar en semla, här och nu? SN har gjort ett litet prissvep. Häng med!

Nyköping

I Nyköping varierar det rejält på de fik vi har besökt. Vi har kollat priset på vanlig klassisk semla, men de flesta har långt fler alternativ.

  • Kronans Konditori: 42 kronor
  • Ohlsons brödbod: 46 kronor
  • Kumlins: 49 kronor
  • Mekka Oppeby: 49 kronor
  • Waynes coffee: 55 kronor
undefined
Semmelwrapen firar tio år i år, enligt branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer.

Trosa

Tre små rum satsar på en lite större semla och gör dessutom både semmelbakelser, croissantsemlor och kanelbullesemla.

– Men den klassiska semlan säljer bäst, konstaterar Josefin Tavelin på Tre små rum.

Prisexempel:

  • Mekka: 52 kronor
  • Tre små rum: 58 kronor för en lite större semla
undefined
Tre små rum i Trosa. Arkivbild.

Gnesta

Här är utbudet stort och du kan köpa allt från klassiska semlor, nutellasemlor och wienersemlor, till semlor med hallonsylt och vaniljkräm.

– Sedan ska jag hitta på något nytt till semmeldagen, säger Pelle Svensson på Pelle & Lottas café och kakeria.

Prisexempel på klassiker:

  • Mekka: 49 kronor
  • Pelle & Lottas café och kakeria: 52 kronor
  • Gnesta hantverksbageri: 55 kronor
  • Lilla maräng bageri: 58 kronor
undefined
"Det kommer att vara klassiska semlor, men det kommer att finnas glutenfri och veganska alternativ. Sedan kommer jag även att göra en mandelfri massa på solrosfrön", säger Nettan Sahlin på Gnesta hantverksbageri.
undefined
Hos Ulrika Ryhnell Lundmark och Mikael Lundmark på Lilla maräng bageri i Gnesta kan du köpa allt från en standardsemla med spritsad, spansk mandelmassa och "perfekt vispad grädde", till en wienersemla med grädde, mandelmassa och vaniljkräm.

Oxelösund

– Det som sticker ut lite är att vi kommer att ha en croissantsemla för 54 kronor. Den blir inte riktigt lika söt som de andra, säger Maria Piringer på Mekka i Oxelösund.

Prisexempel på klassiker:

  • Mekka: 44 kronor
  • Birgers konditori: 45 kronor
  • Café cupol: 49 kronor
Fettisdagen i siffror

63 procent av alla svenskar åt en semla eller fler på fettisdagen 2024, vilket är ett rekord. Det tidigare rekordet slogs 2023 och rekordet innan det slogs 2022.

38 procent av alla som åt semlor på fettisdagen blev bjudna av sin arbetsgivare. Den nivån har varit relativt stabil, förutom under pandemin då endast 26 procent blev bjudna av sin arbetsgivare.

32 procent av alla som åt semlor på fettisdagen blev bjudna privat. Det är en ökning på 6 procentenheter sedan året före.

Källa: Sveriges bagare och konditorer

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!