– De två kändaste sörmländska fallen sticker ut och är bra observationer, säger Clas Svahn, ordförande för Ufo-Sverige och för AFU, Archive for unexplained, världens största arkiv över oförklarade fenomen och ufon.
Frågan om ufos vara eller icke-vara är på tapeten igen efter nya förhör i den amerikanska kongressen om ämnet.
Underrättelseofficeren David Grusch vittnade då under ed om ufon, unidentified anomalous phenomena (UAP) som det numera kallas – vilket översätts till oidentifierat anomalt fenomen.
David Grusch har tidigare arbetat i en specialstyrka med fokus på UAP:s för det amerikanska försvarsdepartementet. Förhören hölls efter hans uttalande i media om att USA ska känna till "icke-mänskliga intelligenta varelser" och har rymdfarkoster i sitt försvar.
Vittnade gjorde även forne kommendörskaptenen David Fravor och tidigare stridspiloten Ryan Graves om saker de sett i sina yrken.
– Det är viktigt att komma ihåg att David Grusch inte själv sett de här sakerna utan att det han berättar om kommer från sekundära källor, men piloternas vittnesmål är väldigt intressanta, säger Clas Svahn.
Även Sörmland har haft sin beskärda del av så kallade ufon. De två mest kända är en observation vid Nävsjön 1980 och en i Björkvik 1989.
Föreningen Ufo-Sverige dokumenterar och utreder svenska observationer. De får in cirka 300 rapporter varje år men enligt Clas Svahn är det bara tio procent som inte uppenbart kan förklaras.
– Den siffran är generös. I slutändan är det kanske bara ett eller två fall per år som kvalificerar till att vara genuint oförklarliga, säger han.
I fallet vid Nävsjön var tre personer från Oxelösund ute och fiskade, när det plötsligt blev tyst. Gruppen såg ett lysande klot närma sig sjön i hög fart. I en intervju med Ufo-Sverige 1981 beskrev ett vittne upplevelsen:
"Vi alla stod och tittade på det och diskuterade vad det kunde vara. Vid ett tillfälle rörde det sig i rak vinkel uppåt där det stannade, varefter det gick blixtsnabbt nedåt till samma höjd igen varefter det återupptog sin ursprungliga kurs mot oss. Vid varje ändring i fart och kurs ändrades färgen."
Observationen i Björkvik 1989 gjordes av en mamma och hennes tonåriga dotter. De satt i sin bil när de såg ett mystiskt objekt över trädtopparna. Båda beskriver det som ett klassiskt flygande tefat, med tre blinkande lampor på undersidan.
Tonåringen blev rädd, men mamman var nyfiken och gick ut ur bilen för att se bättre. Plötsligt rörde sig föremålet snabbt ut över skogen bort mot sjön Yngaren.
– Både Nävsjön och Björkvik räknas till de få fall som klassas som oförklarliga, säger Clas Svahn.
Liknande observationer hade gjorts i Björkvik tidigare under 80-talet. Vid en dörrknackning i området 2018 tillkom flera vittnesmål. Efteråt kunde man konstatera totalt sex observationer av diskus-/tefatsformade objekt i Björkvik.
Carl-Anton Mattson, tidigare undersökare för Ufo-Sverige, berättar att det under 1970- och 80-talet kom många rapporter i Nyköpingstrakten:
– Vid ett tillfälle, 1977 eller 1978 fick vi in uppåt 50 samtal om att föremål svävade ovanför Sunlight hotell i Nyköping.
Enligt honom beskrev vittnen fem lysande föremål, varav ett flög iväg österut över Nyköping.
– De andra fyra hängde kvar över Sunlight fram tills det att två flygplan från försvaret närmade sig.
Clas Svahn som studerat fenomenen i närmare 50 år tror att det inte finns en ensam orsak till de observationer som rapporteras in.
– För mig är det mer komplicerat än så. Rymdvarelser är inte mitt förstahandsval som förklaring, men det är tydligt att det finns föremål och farkoster vi inte har kunnat identifiera som beter sig mycket märkligt, säger han.
På Totalförsvarets forskningsinstitut FOI har man ett arkiv över svenska rapporteringar från 1946–2010. När man 2011 la ner projektet donerades arkivet till Ufo-Sverige.
I ett mejl till SN skriver FOI:s kommunikatör Albert Hager Bernats att de idag inte har något arbete med ufon och att de rapporter som nu kommer in hamnar i deras vanliga arkiv, utan särskild ufo-klassning.
Bland rapporterna i FOI:s arkiv finns flera fall i Sörmland, som Råby 1954, Stjärnhov 1977, Västra Kovik 1989 och Vrena 1991.
Ufo-Sverige, som betecknat en yta över Nyköping, Oxelösund och Nävekvarn som ett ovanligt aktivt "ufo-fönster", har också fall från exempelvis Jönåker 1962, Oxelösund 1977, Råby 1980, Vagnhärad 1995 och Nyköping 1972 och 1998.