Lusvarning och stjärtfluss – har du koll på läget?

Virus, infektioner, bakterier och löss. Influensasäsongen är igång. Experten tipsar om vad du ska tänka på för att undvika kommande barnsjukdomar.

Apoteksteknikerna Nina Persson, Bibbi Hird och Patrick Dahlen ser inte bara en ökad försäljning på lusmedel, även vitamin D säljs mer inför höstsäsongen.

Apoteksteknikerna Nina Persson, Bibbi Hird och Patrick Dahlen ser inte bara en ökad försäljning på lusmedel, även vitamin D säljs mer inför höstsäsongen.

Foto: Eira Desax

Östra Sörmland2023-09-04 11:43

Hösten står runt hörnet och där med även vab-säsongen. Välkänt och inte minst fruktat av småbarnsföräldrar, men hur bra koll har de egentligen? 

Det som föräldrar, med barn 0–5 år, har minst koll på är åkomman stjärtfluss, en infektion som orsakas av streptokocker. Hela 89 procent säger sig ha lite kunskap om detta, enligt en undersökning som Apoteket Hjärtat ligger bakom.

För att förebygga stjärtfluss är det viktigt att tänka på följande: god hygien. Om sjukdomen trots allt bryter ut så behandlas den vanligtvis med antibiotika. Smittan sker via direktkontakt eller droppkontakt vid nysningar och hostningar. 

– Symptomen är rodnad, svullnad och sårigt runt ändtarmsöppning. Det kan också göra ont, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat, men nämner att vanlig rodnad av stjärten är fullt normalt och behöver inte behandlas med antibiotika.

undefined
Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat, uppmanar småbarnsföräldrar att prata med sina barn om vikten av att inte klia, när sjukdomen är framme.

 Att lufta, smörja och använda mjuka bomullskläder nämns som bra åtgärder för att mildra. 

– Försök att inte använda tajta byxor och låt blöjbarn lufta stjärten så mycket som möjligt. När man behandlar med antibiotika går det vanligtvis över efter några dagar, säger hon.

Något mer välkänt som också sprids bland barn är löss. För att skydda sig mot lusen har Annika Svedberg även här några knep att ta till.

– Ha håret uppsatt eller i flätor om det går, prata med dina barn om att inte låna andras mössor och kammar. Det finns också en förebyggande spray man kan använda. Kamma och titta.

undefined
När lössen väl är framme krävs en noga genomgång med luskammen.

Personalen på Apoteket Hjärtat i Gustavsberg har sett en stor ökning på försäljningen av lusmedel. Detta märktes extra mycket efter skolstarten, men även innan dess. 

– Nu kommer det hit någon varje dag och köper lusmedel, säger apoteksteknikern Nina Persson.

Kollegorna Bibbi Hird och Patrick Dahlen instämmer. Alla har vittnat om en ökad försäljning efter skolstarten. 

undefined
Apoteksteknikerna Nina Persson, Bibbi Hird och Patrick Dahlen ser inte bara en ökad försäljning på lusmedel, även vitamin D säljs mer inför höstsäsongen.

Någon information om stjärtfluss har de däremot inte fått. Förklaringen kan vara att den drabbade vänder sig till vårdcentralen, där antibiotikan skrivs ut, inte till apoteket.

Spridning av löss sker vanligtvis på förskolor och skolor, men de förskolor i Nyköpings kommun som Södermanlands Nyheter har pratat med har hittills inte haft några fall av löss. I förebyggande syfte separerar de barnens ytterkläder och ser till att de inte lånar varandras mössor.

Här vet föräldrarna minst

Barnåkommor som föräldrar, med barn i åldern 0-5 år, har minst kunskap om:

1.  Stjärtfluss (89 procent) 

2. Mollusker (69 procent) 

3. Krupp (65 procent) 

4. Svinkoppor (64 procent) 

5. Atopiskt eksem (61 procent)

6. Springmask (60 procent) 

7. Kolik (56 procent)

8. Höstblåsor (53 procent) 

9. RS-virus (46 procent) 

10. Halsfluss (42 procent) 

Källa: Apoteket hjärtat

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!