Kvinnorna dominerar kommunala chefspositioner – men inte här

Bara var tredje kommunledning är jämställd. Men i de flesta fall domineras svenska kommuners ledningsgrupper av kvinnor.
I östra Sörmland står däremot männen kvar vid makten.

HR-chefen vid Nyköpings kommun, Sara Lodin, tycker inte man märker av könsfördelningen i kommunens ledningsgrupp. "Jag tycker vi har en bra blandning av perspektiv och kompetens", säger hon.

HR-chefen vid Nyköpings kommun, Sara Lodin, tycker inte man märker av könsfördelningen i kommunens ledningsgrupp. "Jag tycker vi har en bra blandning av perspektiv och kompetens", säger hon.

Foto: Montage

Östra Sörmland2025-03-08 11:00

Enligt statistik från Dagens samhälle består samtliga kommunledningar i Nyköping, Oxelösund, Trosa och Gnesta av mer än 60 procent män. 

I Nyköping är det 38 procent kvinnor i kommunens ledningsgrupp. Fördelningen ser i stort sett likadan ut i Trosa kommun och Gnesta kommun, även här består ledningen av 38 procent kvinnor. I Oxelösund är det något mer jämställt – även om det bara skiljer sig två procentenheter och fördelningen landar på 40 procent kvinnor. 

Siffrorna går emot den nationella trenden – där har kvinnor majoriteten av chefspositionerna. I Sverige landar den procentuella andelen kvinnor i de kommunala ledningsgrupperna på 58 procent. 

Sara Lodin, HR-chef vid Nyköpings kommun, tycker inte att den ojämna fördelningen märks av i arbetet. 

– Jag tycker vi har en bra blandning av perspektiv och kompetens. Alla har olika bakgrund, och har jobbat olika länge, säger hon. 

Vad tänker du om att det ändå är en sådan fördelning, och bara 38 procent kvinnor?

– Jag tänker att vi rekryterar utifrån kompetens. Det har nog fallit sig så. Nu senast, vid de senaste två rekryteringarna har det bara anställts kvinnor. Det har varit utifrån vem som är bäst lämpad, och vem som har mest kompetens för tjänsten. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!