– Just nu är det tufft som satan, både el- och råvarupriserna har ökat till dubbelt så mycket. Jag är tjurskallig så jag ska klara det här. Men det kommer inte att bli några pengar kvar, säger Mikael Anklev, bagare och konditor på Mekka.
Inköpspriset på råvaror för Mikael Anklev har ökat på bara fyra månader, samma sak med elen och transporterna.
Ett bageri kräver en stor maskinpark med kavelbord på rullband, degblandare, ugnar, kylar och frysar som står på dygnet runt. Elen kostar i dag, med alla Mekkas enheter inkluderade, 520 000 kronor per år, råvarorna kostade innan priserna drog i väg 2,8 miljoner per år, i dag ligger de på 560 000 kronor i merkostnad.
För att klara sig har bageriet blivit tvunget att höja utpriserna, en bulle som innan sommaren kostade 28 kronor kostar nu 30 kronor, alla andra varor har höjts med fem procent.
– Vi kan inte höja mer för kunderna kanske slår bakut, säger Mikael Anklev, bagare och konditor.
Mekka har omkring 25 anställda inklusive tre bagare och tre konditorer och om priserna fortsätter att skena blir de tvungna att dra ner på personal.
– Det är åt helvete helt enkelt, men man kan inte gör någonting som enskild person. Det är bara hålla mössan i vacker hand och jobba på utav helvete. Jag har jobbat i den här branschen i 46 år och är 60 år, nu så jag måste jobba tio år till för att arbeta upp det här, säger han.