Var tredje lärare obehörig: "Tufft att hitta utbildade"

Kommunerna i Östra Sörmland har fler behöriga lärare än övriga länet, men ligger ändå under rikssnittet. I Nyköping sätter man stort hopp till att praktiserande lärarstudenter ska stanna kvar efter examen.

Klassrum

Klassrum

Foto: Alexander Olivera/TT

Östra Sörmland2021-07-07 06:50

– Det är klart att vi siktar på 100 procent behöriga lärare, det är en väldigt viktig fråga. Men det är tufft att hitta utbildade lärare, särskilt i vissa ämnen som slöjd, idrott och mattematik, konstaterar Anci Stierna, grundskolechef på Nyköpings kommun.

En tredjedel, 35 procent, av lärarkåren i Nyköping saknar behörighet i det ämne de undervisar i enligt en undersökning från Lärarförbundet.

För att råda bot på den siffran har Nyköping skrivit praktikavtal med flera lärosäten som utbildar lärare, och varje termin är det omkring 80 studenter som gör sin VFU, "verksamhetsförlagd utbildning", på kommunens skolor. Förhoppningen är att många ska stanna kvar efter examen.

– Lärarstudenterna är jätteviktiga för oss, vi är ganska bra på att anställa dem efter praktiken. Det viktigaste är att vi ser till att de får bra handledare under sin tid på skolorna, säger Switlana Mazur, VFU-samordnare på Nyköpings kommun.

Det finns stora skillnader mellan skolorna när det gäller andelen behöriga lärare, och enligt Anci Stierna är det lätt att en arbetsplats som halkat efter hamnar i en negativ spiral. Utbildade lärare vill gärna arbeta med utbildade kollegor, och en skola med många obehöriga lärare kan vara svår att rekrytera till, menar hon.

Lotta Bartosch, rektor på Nyköpings friskola som drivs av företaget Pysslingen, håller med. Hon ser motsatt effekt på sin skola, där över 90 procent av lärarna har legitimation.

– Det är jätteviktigt att ha behöriga lärare, inte minst för det systematiska kvalitetsarbetet. Har man några få obehöriga lärare blir det lättare för kollegorna att fånga upp och stötta, och tvärtom, säger Lotta Bartosch.

Oxelösund ligger lite efter grannkommunen med 61 procent behöriga lärare, medan Gnesta och Trosa delar på ledartröjan i Sörmland med 68 procent behöriga lärare.

Mats Larsson, skolchef i Trosa, menar att kommunen har jobbat strategiskt med att rekrytera och behålla lärare de senaste åren, bland annat genom att höja lönenivåerna för "skickliga lärare". Han lyfter även fram nära dialog med lärarfacken som en viktig faktor när det gäller rekryteringar.

– Vi har en hög behörighet bland ämnes- och klasslärare. Vår utmaning ligger bland lärare på fritidshemmen, det måste vi fokusera på, säger Mats Larsson.

undefined
Mats Larsson, skolchef i Trosa, lyfter fram lönen som en viktig faktor när kommunen ska rekrytera behöriga lärare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!