Var tredje ung oroad över bolån: "Skapar stress"

Var tredje svensk känner stress när de tänker på bolån. För de mellan 18 och 25 år har stressen visat sig vara som mest påtaglig.

Hemad Razavi är vd på Ordna bolån.

Hemad Razavi är vd på Ordna bolån.

Foto: Ordna Bolån

Östra Sörmland2021-12-11 18:23

Var fjärde svensk har uppgett att de känner ångest inför sin egen bolånesituation. Det visar statistik som tagit fram av United Minds på uppdrag av Ordna bolån.                

– Bolånet är vägen till bostaden och låntagaren hinner inte bli eller vill inte nödvändigtvis vara experten. Istället så tar man frågorna varefter de dyker upp och ovisshet och kunskapsunderläge skapar stress och ångest, skriver Hemad Razavi, VD på Ordna Bolån, som är en del av Svensk fastighetsförmedling, i ett mejl.

Bostadspriserna fortsätter att skjuta i höjden i många kommuner i Sverige och svenskarnas totala bolån är i dag uppe på över 3┣800 miljarder. 

37 procent av de unga mellan 18 och 25 år har uppgett att de känner stress inför framtida bolån.

– Samtidigt så tar unga i samband med bostadsköpet upp frågan kring lånelöftet tidigare i processen än de som är äldre. Det visar att unga är mer osäkra kring huruvida de kan få ett bolån, hur stort bolån de har råd med och de har säkert fler frågor.

Unga beskrivs också som mer utsatta.

– En annan viktig fråga för bankerna är stabilitet och unga har inte samma inkomsthistorik att falla tillbaka på och det gör dem utsatta i bolånefrågan. 

Fler frågor som har tagits upp är lojaliteten som dagens bolånetagare känner. Kring den frågan har man sett att personer i 40-årsåldern har visat en större tendens att vara lojal mot den bank som de haft under en längre tid.

– Det handlar om vanor för att inte säga slentrian. Det är egentligen inte så konstigt att man med tiden har vant sig vid en viss bank. 

I undersökningen framgick även att var fjärde person som idag har bolån sökte lånelöfte efter att de börjat gå på visningar. 20 procent gjorde det under pågående, eller efter att de vunnit en budgivning.

Hur svårt är det för unga att få bolån idag?

– Det är väldigt beroende på var man bor och vad man vill köpa, men i städer där bostäder är dyra så stängs en stor andel av ungdomarna ute om de inte har tillgång till kontantinsatsen. 

För unga som i dag sitter och funderar på bolån rekommenderar Hemad Razavi bland annat att se till att börja spara i god tid.

– Köp bostad och ta i vid första köpet. Bostadsköp har historiskt varit en bra investering även om det inte finns någon garanti på att bostadspriserna går upp. 

I underökningen har strax över 1 000 personer deltagit mellan 18 och 80 år. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!