Vinterkräksjukan är här – det bör du tänka på

Spridningen av vinterkräksjuka har tagit fart, enligt Folkhälsomyndigheten. Vad bör du tänka på? Smittskyddsläkaren förklarar.

Malin Enarsson, smittskyddsläkare i Region Sörmland.

Malin Enarsson, smittskyddsläkare i Region Sörmland.

Foto: Region Sörmland

Östra Sörmland2024-12-11 16:43

Nu har årets säsong för vinterkräksjuka dragit igång, enligt Folkhälsomyndigheten som övervakar viruset. Symtomen är illamående, diarréer, kräkningar, ont i magen, feber och huvudvärk. Sjukdomen orsakas av calicivirus som är mycket smittsamt.

– Det är en mag- och tarmsmitta och det krävs väldigt lite för att sprida smitta. Viruset finns i avföring och kräkningar så man ska tänka på var det landar och försöka göra rent, informerar Malin Enarsson, smittskyddsläkare i Region Sörmland.

Även om det heter just vinterkräksjuka, kan man ha sjukdomen utan att kräkningar förekommer:

– En del kan få lindrigare symtom. Det kan vara svårt ibland att veta om det är just vinterkräksjukevirus, det finns ju andra virus som ger magsjuka också, men du ska ändå bete dig på samma sätt om du har symtom.

undefined
Inkubationstiden för vinterkräksjuka är 12 till 48 timmar.

Hur ser det ut i Sörmland än så länge?

– Det är inte någon anmälningspliktig sjukdom så vi har inte några exakta siffror på det. De uppgifter jag har är en dryg vecka gamla och då har det inte varit något avvikande. De som provtas i vården är ju framför allt personer som är så sjuka att de behöver sjukhusvård. Den absoluta majoriteten har bara kortvariga symtom och behöver inte söka vård för det.

Finns det någon tydlig riskgrupp?

– Nej, inte egentligen. Det är klart att om du är äldre och har andra sjukdomar kan det bli allvarligare, liksom om du är väldigt liten. Då kan det vara svårt att få i sig tillräckligt med vätska.

Om man har drabbats av vinterkräksjuka – blir man immun?

– Det blir inte så mycket till immunitet. Det kan vara någon vecka eller två kanske, så man kan få det flera gånger under samma säsong.

Vad bör man tänka på nu när spridningen är igång?

– Det man kan göra är att tänka på sina händer, att ha en god handhygien. Det är bra att tänka på det när man varit iväg i köpcenter, i skolan eller arbetet och särskilt inför att man ska laga mat, för det är en smittväg. Tvätta händerna. Handsprit biter inte så bra på det här viruset.

undefined
Mellan november och april brukar spridningen av vinterkräksjukan vara större.

Om man vet att någon är sjuk hemma kan man ändå gå till jobbet?

– Det kan man, om man mår bra och inte har symtom. Men det är bra att tänka extra mycket på handhygien.

Malin Enarsson tillägger:

– Har man varit sjuk är rekommendationen att man stannar hemma tills man varit kräk- och diarréfri ett dygn minst. För barn som går på förskola är det minst två dygn.

Viruset kan pågå året runt, men det brukar synas en påtaglig ökning mellan november och april, enligt Folkhälsomyndigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!