1 500 företag behöver nya ägare
Hälften av småföretagarna i Sörmland närmar sig pensionsåldern. Företagarna i länet är något äldre än i övriga landet. Risken är stor att företag läggs ned eller flyttas då de gamla ägarna lämnar. Inom ett par år kan 3 000 jobb i Sörmland vara i fara.
Inom ett par år kommer 1 500 företag i Sörmland att behöva byta ägare. Räknar man med att de i genomsnitt har två anställda så handlar det om 3 000 jobb i länet, säger Gunnar Wahlsten på statliga Almi företagspartner.
Men det är inte helt lätt att sälja ett befintligt småföretag. Almi företagspartner ordnar kurser för köpare och säljare.
Det krävs planering och kunskap. Viktigast för den som ska sälja är att förbereda sig i god tid. Vi brukar säga att det tar minst tre år, säger Gunnar Wahlsten.
Den som ska köpa måste veta vad företagandet innebär, och antingen kunna branschen eller vara väldigt intresserad av att lära. Dessutom behövs förstås finansiering.
Finansieringen är ett problem för många köpare. Sedan reglerna om vem som får betalt först för sina fordringar vid konkurser ändrades för några år sedan så har det blivit svårt att låna pengar utan stora egna säkerheter. Det är ont om riskkapital för småföretagare, säger han.
Göran Wesselman, företagsrådgivare på Sörmlands Sparbank, berättar att de gör en bedömning av både personen och verksamheten vid företagsköp.
Banker måste ha säkerhet för lån, vi får inte låna ut pengar till en hög risk. Det vanliga är att ett moderbolag bildas som köper aktierna i bolaget som tas över. Då måste verksamheten som köps kunna bära ränta och amortering för övertagandet, säger han.
Men det är inte helt lätt att hitta någon som kan ta över. Det finns mäklarfirmor för företagsöverlåtelser, men det är inte alltid tillräckligt.
Det saknas en arena i dag, där företagssäljare och köpare kan hitta varandra, säger Ove Jansson, regionchef på Företagarna i Sörmland.
Han menar att det inte finns tillräckligt många i Sverige som kan och vill driva företag.
Vi har inte affärsmän och affärskvinnor som är villiga att ta över en färdig verksamhet. Vi har inte utvecklat en sådan tradition, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!