Första gången som undertecknad träffade Matilda Karlsson Hjorth var när scoutstugan i Gnesta härjats av en anlagd brand våren 2017, då gav hon som scout ett tips till pyromanerna:
– Dom som gillar att elda kan ju gå med i scouterna för då får dom verkligen lära sig att elda på ett smart sätt.
När vi ses över en kaffe på ett av fiken i Gnesta drygt ett år senare så är Matilda tydlig med att hon ogillar begreppet ”mod”, i samband med frågan hur det kommer sig att hon vågar outa sig själv i en så pass liten kommun som Gnesta ändå är.
– Jag klippte av mitt långa hår för några år sedan. Åh, vad modigt, sa alla då. Det handlar inte om mod. Detsamma gäller Gnesta Pride. Jag är jag och så är det bara, säger hon självklart.
När hon gick i andra klass i skolan så upptäckte hon att allt kanske inte var som i sagorna och hon var väl 11 år när hon blev kär för första gången.
– Många tror att jag bara gillar tjejer men så är det inte. Jag kan även känna dragning till killar. Jag är mer än bisexuell eftersom jag i dag definierar mig som Pan.
Pansexualitet är en sexuell läggning där personen känner känslomässig eller sexuell dragning till personer oavsett biologiskt kön eller könsidentitet. En bredare form av bisexualitet, där intresset ligger i ”personligheten och inte könet”.
– Jag blir kär i människors personlighet helt enkelt, säger Matilda och avslöjar att hon alltid vågat visa vem hon är kär i.
Matilda Karlsson Hjorth menar att det hat som fortfarande finns mot allas rätt till kärlek är ett av de främsta skälen till att Pride behövs 2018.
– Okunskap försvinner om fler får undervisning. Samtidigt ökar också toleransen, säger Matilda Karlsson Hjorth som ser fram mot en kärleksdag den 22 september då Pridetåget vandrar ner från Frejaskolan vid lunchtid.
Slutmålet är Elektron där det under dagen blir regnbågscafé, musikunderhållning, föreställning med teatergruppen Skaka, föreläsningar om psykisk ohälsa bland hbtq+- personer och mycket annat regnbågsfärgat.