15-åringen placerad – "en mycket allvarlig situation"

15-åringen som på torsdagen attackerade en jämnårig med kniv har lyfts bort från sin vanliga miljö. – Det här är en mycket allvarlig situation. Vi har tagit hand om pojken. Han är placerad, säger Marianne Franzén, chef för barn- och ungdomsenheten i Nyköpings kommun.

Foto:

Övrigt2017-09-02 17:00

Åklagaren tog det mycket ovanliga beslutet att anhålla 15-åringen efter dramat på Nyköpings högstadium. När 15-åringen släppts tog socialtjänsten över ansvaret.

– Vi ser mycket allvarligt på den här situationen. Och personligen är jag mycket oroad över att ungdomar bär kniv, det är en sekunds verk att de sticker ner varandra, säger Marianne Franzén.

Det är ändå förhållandevis länge sedan hon tvingats hantera en motsvarande allvarlig händelse bland Nyköpings ungdomar.

– Men det händer att ungdomar går runt med kniv. Det är farligt, det kan gå så snabbt. De kan dra fram kniven i affekt eller av rädsla för att själv bli utsatta. Vi har sett att det finns ungdomar som används som springpojkar till kriminella nätverk. Det mönstret måste vi bryta.

Socialnämnden kan bevilja hjälpinsatser för ungdomar som är illa ute men har också möjlighet att omedelbart tillgripa tvång.

Unga som tvångsomhändertas kan placeras i familjehem eller på särskilda ungdomshem för vård enligt LVU, lagen om vård av unga.

Förra året gjordes 10 LVU-omhändertaganden i Nyköpings kommun. Hälften av dem verkställdes med hänvisning till bristande omsorg från vårdnadshavare och hälften på grund av ungdomens eget beteende. Det kan exempelvis handla om missbruk och kriminalitet.

Nyköpings kommun har just nu totalt 29 barn och ungdomar som vårdas med stöd av LVU.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!