1,5 miljoner ska sparas på Räddningstjänsten
Kommunchef Sune Erikssons budgetförslag för nästa år innefattar kraftiga besparingar. Räddningstjänsten i Gnesta skärs ner och ingår istället i Södertörns brandförsvar.
Nästan en tredjedel av de budgetpengar som Gnesta räddningstjänst har begärt för år 2003 tas bort. Kommunchef Sune Eriksson vänder på alla stenar för att komma till rätta med kommunens dåliga budget. På räddningstjänsten finns 1,5 miljoner att spara. Det skulle om det blir verklighet, innebära att man lägger ner det mesta av arbetet på stationen.
Jag kan inte se att det går att fortsätta med den förebyggande verksamheten för skolungdomar. Vi har haft brandskola här på sommaren och dessutom håller vi på med, Jag och du-projektet för alla sjundeklasser i kommunen. Där medverkar polisen, räddningstjänsten och socialen. Tillsammans informerar vi ungdomarna i våra ansvarsområden, säger räddningschef Ulf Forsman vid räddningstjänsten i Gnesta.
Idag har Gnesta räddningstjänst ett samverkansavtal med Södertörns brandförsvarsförbund.
Tidigare var det ett rent kvittningsavtal. Räddningstjänsten i Gnesta åkte på de larm som gick i Mölnbo. Södertörn skickade i sin tur en insatsledare till våra utryckningar i Gnesta, tre veckor av fyra. Södertörn har föreslagit en förbundsbildning som i så fall blir ungefär enligt kommunchefens sparförslag, säger Forsman.
I kommunchefens sparförslag flyttas ansvaret för Gnesta helt över till Södertörn.
Kvar på stationen i Gnesta finns en stationsförman. Idag är där en räddningschef, en stationsförman och en stationsvaktmästare som arbetar 50 procent. Vid larmen tillkommer deltidsbrandkåren. Förslaget innebär också att räddningsvärnet i Gåsinge försvinner helt.
Det är sju gubbar som rycker ut från stationen i Gnesta när larmet går. Dessa har sina ordinarie jobb på byn. Deras anspänningstid är fem minuter. Det betyder att den första bilen ska rulla från stationen fem minuter efter det att larmet har gått. I Gåsinge-värnet ingår 13 man totalt, enligt förslaget ska dessa bort helt.
Blir det lika bra beredskap om Gnesta räddningstjänst i framtiden ingår i Södertörns brandförsvar?
Ja, det är väldigt viktigt att medborgarna förstår att eventuella besparingar inte påverkar utryckningstiden. Deltidsbrandkåren är kvar oavsett vad som händer. Däremot kommer räddningstjänsten förmodligen inte rycka ut på äldrevårdens trygghetslarm eller hjärtrelaterade larm.
Vad tycker du som räddningschef om de här besparingarna?
Kan vi spara 1,5 miljoner så är det naturligtvis bra. Men jag tycker inte det här är rätt sätt att göra det på. Det är bättre att skära ner deltidsbrandkåren till fem man och ha kvar de anställda på stationen. Räddningstjänsten i Gnesta utför ett bra förebyggande arbete och det vore synd att ta bort det helt och hållet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!