15 minuter räcker inte

Det är lätt att fnysa åt integrationsminister Erik Ullenhags flytt ut i förorten. Populism som varken gör till eller från för att komma till rätta med integrations­problemen, säger invandringskritikerna.

Övrigt2012-03-13 05:00

I går packade Ullenhag och hans stab portföljerna och begav sig mot Folkets hus i Stockholmsförorten Rinkeby. I en vecka ska ministern husera där och träffa lokala företagare, religiösa församlingar, arbetsförmedlare och medborgare för att lära sig mer om situationen i en av Sveriges mest invandrartäta orter. Här finns stora problem med arbetslöshet, segregation och kriminalitet.
Risken finns att det blir som med kvinnodagen. Ett angeläget samhällsproblem får sina 15 minuter av uppmärksamhet, därefter glöms de goda ambitionerna bort.
Någonting bra kan komma ur ministerns vecka utanför kontoret på arbetsmarknadsdepartementet. Kontakter kan knytas, problem kan förklaras och strategier kan arbetas fram. Men Ullenhag har glömt bort att berätta att förortsveckan är en del i ett strukturellt förändringsarbete. Det är en självklarhet att en långsiktig plan finns. I annat fall reduceras ministerns utflykt till ett naivt och populistiskt event.

Den stora utmaningen är arbetslösheten. 47,8 procent av de utlandsfödda arbetslösa får varken a-kassa eller aktivitetsstöd, rapporterade DN i förra veckan (9/3).
Arbetslöshetsdebatten har den senaste tiden handlat om att allt fler arbetslösa ramlar utanför trygghetssystemen. Fokus måste flyttas från möjligheten att få bidrag till möjligheten att få jobb. Rinkeby och andra invandrartäta orter måste få en permanent plats på arbetsmarknadsdepartementets dagordning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om