Även om kvinnors liv till stor del inte är dokumenterat genom historiens gång har det för den delen inte inneburit att deras roll i samhället har saknat betydelse. Något som Sörmland museums tidigare arkivarie, Stina Palmberg-Eriksson, vill synliggöra genom sina föreläsningar.
– Man tror alltid att kvinnor har suttit hemma, snutit barn och lagat mat. Det är den bilden jag vill vända på för kvinnor har alltid yrkesarbetat utanför hemmet och Nyköpingshus var en stor arbetsplats. Det finns också en nidbild om att överklassens kvinnor bara låg på soffan och åt praliner men det stämmer inte heller.
Vanligtvis under 1500-talet var kvinnan beroende av sin man. Men Stina Palmberg-Eriksson påpekar också att det fanns en väg ur det beroendet. Samtidigt som även mannen själv var i stort beroende av kvinnan.
– Det fanns en befrielse ut ur det patriarkala och hierarkiska systemet och det var om hon blev änka. Då hamnade hon utanför alla system och blev självständig. Samtidigt var världen uppbyggd så att ogifta inte var något. Tillsammans blev mannen och kvinnan ett par vilket var nödvändigt för att till exempel kunna driva en affär. Jobben var uppdelade på manliga och kvinnliga sysslor, man klarade sig inte utan varandra.