Ordföranden för vård- och omsorgsnämnden vill inte kommentera enskilda fall (läs: Viola Björnmalm). Martina Johansson berättar att det i Trosa kommun är den enskildes behov som avgör om man beviljas lägenhet på särskilt boende eller inte.
– Ett skäl är att man har behov av omsorg dygnet runt, eller av annat skäl inte kan bo kvar i sin ordinarie bostad. I det fall man har behov av särskilt boende och fått det beviljat så kan det finnas väntetider. Under 2016 var snittväntetiden i Trosa kommun 19 dagar.
Hur ser det ut just nu?
– Det är svårt att uttala sig om den aktuella väntetiden. Tillgången till lägenheter varierar där vi vissa perioder haft upp till sex-sju tomma lägenheter till det läge vi har just nu, inga tomma lägenheter, säger Martina Johansson.
Själva biståndsbedömningen utgår från socialtjänstlagen. När det finns en ledig lägenhet i kommunen ska den med störst behov få erbjudande om att flytta in. 93-åriga Viola Björnmalm föredrar Häradsgården.
– Om det är på ett annat boende än det man önskar erbjuds man att flytta in på boende A. När det blir en ledig lägenhet på boende B erbjuds man flytta till det önskade boendet.
Vad kan du säga till Viola och andra äldre med stora behov som nekas plats?
– I det fall man ansökt om särskilt boende och inte fått det beviljat så kan man överklaga beslutet till förvaltningsrätten. I det fall man fått beviljat boende och det inte finns lägenheter för tillfället så utökar man med hemtjänst tills lägenhet finns att tillgå.