2 000 i bostadskön – som bara ökar

Det är bostadsbrist i nästan hela Sverige. I Oxelösund har verkligheten vänds upp och ner på bara ett par år. Tomma lägenheter har bytts mot två års kö.

De senaste åren har bostadsbristen kommit med besked – även till Oxelösund. Kustbostäders vd Pelle Alm varnar för att det kan bli ett problem. ”Många ringer och är förtvivlade för att de inte har någonstans att ta vägen”, säger han.

De senaste åren har bostadsbristen kommit med besked – även till Oxelösund. Kustbostäders vd Pelle Alm varnar för att det kan bli ett problem. ”Många ringer och är förtvivlade för att de inte har någonstans att ta vägen”, säger han.

Foto:

Övrigt2017-01-25 23:15

700 lägenheter. Så mycket rev det kommunala bostadsbolaget Kustbostäder under 1990-talet. Punkthusen vid gamla vattentornet jämnades med marken precis som hus på Ramdalshöjden, övre Frösäng och Norra malmgatan. Andra lägenhetshus ändrade användning, som exempelvis den byggnad där Boda borg finns i dag.

‒Några av dem var i behov av renovering, men andra, som exempelvis ett hus i Frösäng, var inte så dåligt. Men mycket stod tomt och staten gav bidrag för att minska antalet bostäder. Det var ett beslut man tog då, säger Kustbostäders vd Pelle Alm.

I dag är det tvärtom. Bostadsbristen har nått till Oxelösund. Och det har gått fort de senaste åren. Alm själv är ett exempel så gott som något.

‒När jag flyttade hit 2009 fanns det ett 50-tal lediga lägenheter. SSAB hade nyligen varslat. Jag kunde direkt välja var och hur jag ville bo, berättar han och visar på några grafer på bordet mellan oss.

En av dem visar läget för 2011. Då fanns mellan 20 och 30 lägenheter lediga. I dag är det nere på noll och har man inte stått minst två år i bostadskön finns inte mycket att hämta.

‒Vi har ungefär 2000 aktiva i kön och det är successivt ökande. Fler borde ställa sig i bostadskön. Det går inte att komma med kort varsel och få en bostad. Många ringer och är förtvivlade för att de inte har någonstans att ta vägen, säger Alm.

[fakta nr="1"]

Han berättar om oxelösundare som hamnat i kläm när de varit tvungna att flytta fort, som vid skilsmässor eller att de behövt sälja sin bostad. Svårigheten att byta bostad kan i sig göra att det blir ännu färre bostäder.

‒Det kan handla om ett äldre par som bor i en stor villa. En av dem dör och villan fungerar dåligt som ensamhushåll för en gammal människa. Samtidigt finns ingen ledig lägenhet att flytta till och villan kan inte frigöras åt en barnfamilj.

Alm sticker inte under stol med att Kustbostäder tjänar på bostadsbristen. Att ha tomma lägenheter kostar pengar och i många år har bolaget långt ifrån varit en vinstmaskin. Det är först de senaste åren, när bostadsbristen på allvar kommit även till Oxelösund, som vinsten kommit.

‒Samtidigt är det vår roll att det ska finnas boende. Vi har ett stort ansvar, även om vi förstås inte är ensamma om att hyra ut bostäder i kommunen. Det kan bli problem om det här fortsätter – om det blir som i en storstad där folk avstår från att ta ett jobb på orten eller att unga tvingas bo kvar hemma hos sina föräldrar. Vi vill ha en bostadsmarknad som funkar.

Bostadskön växer

Kustbostäder har 1250 lägenheter i Oxelösund.

I dag är kötiden cirka två år för dem som vill ha en bostad i Kustbostäders bestånd. Har man speciella önskemål om exempelvis ett område kan den vara ännu längre.

Bolaget har haft ett stort överskott av lägenheter, men just nu är det bara fem stycken som står tomma. Det handlar dock om att de renoveras.

Det står ungefär 2000 aktiva personer i bostadskön – som hela tiden växer.

Det byggs och planeras nya lägenheter även av flera andra aktörer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!