Den första uppföljningen av kommunens verksamhet visar att prognosen för kommunens budget 2018 har försämrats och att cirka 20 miljoner kronor kommer att behöva sparas under året för att nå balans.
– Vi ska inte ta lätt på det, säger kommunalrådet Urban Granström (S).
– Samtidigt så är 20 miljoner ungefär 0,7 procent av hela budgeten. Men vi måste jobba ännu mer och se till att kostnaderna inte ökar mer än vad vi har råd med.
Hur det ska gå till har kommundirektör Erik Carlgren fått i uppdrag att utreda.
Kan det påverka antalet tjänster?
– Det får vi se. Men vi måste också se vad olika åtgärder får för konsekvenser, säger Urban Granström.
Förklaringen till tappet finns i flera verksamheter. Dels är kostnaderna för socialbidrag för höga och de minskar inte i den takt kommunen vill se. Och dels har den kommunala hemtjänsten fortsatta problem att få ekonomin att gå ihop. Dessutom har skatteprognosen försämrats något. Ytterligare en kostnad är svårigheten att hitta personal.
– Paradoxen är att ett av de större problemen vi har är att vi inte hittar rätt folk. Det kostar också. Om vi bara får tag på rätt folk skulle vi slippa övertidskostnader och sjukskrivningskostnader och då kan vi få ner kostnaderna så också.
Bristen på undersköterskor, lärare, ingenjörer och chefer är inte ny och inte heller isolerad till Nyköpings kommun och det finns en risk att den inte kommer att gå över snabbt. Så hur problemet ska lösas ligger nu på kommundirektörens bord.
– Han har en månad på sig att komma tillbaka så får vi se vad det blir. Vi får ta ställning till det då, säger Urban Granström.
I maj ska Erik Carlgren återkomma till kommunstyrelsen med ett förslag på vad som ska göras.
Även 2017 års resultat för kommunen blev sämre än beräknat. I stället för en vinst på beräknade 56 miljoner kronor landade resultatet på 34 miljoner, ett resultat som är för lågt för att kommunen ska ha en tillräcklig buffert för oförutsedda händelser. De stora minusposterna förra året fanns i äldreomsorgen och posten för försörjningsstöd.