28 dog i trafiken i Sörmland 2001
28 personer dog i trafiken i Sörmland förra året. Det är nästan tre gånger fler än år 2000.
Han vill att billtillverkarna bygger in fler säkerhetsspärrar i bilarna. Det ska inte gå att köra bil onykter eller utan bälte. Ett system som säger ifrån när man kör för fort borde också vara standard, menar han.
Mellan åren 1996 och 2000 dödades i genomsnitt 17 personer varje år i trafiken i Sörmland.
Siffrorna varierar och är svåra att analysera, säger Klingstedt. Olyckor med många inblandade ger stort genomslag i statistiken.
År 2001 omkom fyra ungdomar från Södertälje som var på väg hem i minibuss efter en idrottsturnering. Bussen gick av vägen och började brinna norr om Strängnäs.
Den vanligaste olyckstypen med döda och svårt skadade i Sörmland är mötes- och singelolyckor på landsbygdsvägnätet.
Sveriges riksdag har som mål att antalet döda i trafiken ska halveras på fem år. Målet högst 270 omkomna per år slogs fast i infrastrukturpropositionen före jul. Mikael Klingstedt tycker att man gör för lite för att ha en chans att nå resultat.
Det är som att satsa på OS-guld utan att träna, säger han. Samhällets och trafikanternas ansträngningar att minska antalet trafikoffer haltar betänkligt med tanke på målet.
Genom att hålla hastigheten, köra nykter, använda bilbälte och cykelhjälm skulle antalet döda och skadade reduceras kraftigt.
Bilbältespåminnare, alkolås och ett system för farthållning är tre delar i hans åtgärdspaket.
En tredjedel av alla som dör har inget bilbälte. En del är alkoholpåverkade. Om det fanns alkolås och bälteslarm i alla bilar skulle vi komma långt.
Vad betyder standarden på vägarna?
40 procent av alla olyckor sker på fem procent av vägarna. Vi håller på att åtgärda, men det går för sakta. Vi måste hela tiden slåss om pengarna, det är ett ständigt kivande.
Snö och oväder?
Det är bra för trafiksäkerheten. Då kör folk långsammare. Och kör man av vägen kan man hamna i en mjuk snövall.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!