2008 var ett krisår för Oxelösunds kommun, med ett minus på runt 11,9 miljoner kronor. Nu skramlar det i stället i kassakistan efter att man gått plus för femte året i rad. Och resultatet för 2016 är bättre än något av de senaste åren då kommunen gått plus.
Nämnderna har uppnått sina ekonomiska mål som kommunfullmäktige satt– även om det var med ett nödrop för vård- och omsorgsnämnden. Men den stora anledningen till att kommunen gått så pass mycket plus stavas statsbidrag – som till viss del inte hunnit användas.
– Vi har bland annat fått statsbidrag för att det flyttat hit ganska många nyanlända, säger kommunstyrelsens andre vice ordförande Patrik Renfors (V).
15 miljoner kronor av överskottet ska nu sparas i en resultatutjämningsreserv, något man inte haft förut. Pengar som ska kunna användas för att möta eventuella framtida underskott i driften. De får inte användas till rena investeringar.
– Vi vill förhindra jojo-bokslut och på det här sättet kan vi jämna ut ekonomin över åren, säger Renfors.
– Vi vet att det förr eller senare kommer ett minusår och då får vi använda de här pengarna till driften, säger kommunstyrelsens ordförande Catharina Fredriksson (S).
Kommunen har växt med 220 invånare under 2016, varav drygt hälften under årets sista tre månader.
– Vi har inte hunnit med att bygga ut exempelvis skola och förskola i den takt som vi växt. Vi har helt enkelt inte hunnit använda pengarna vi fått i statsbidrag, men de kommer att behövas, säger Catharina Fredriksson
En annan utmaning som den växande kommunen har är bostadsbristen. Men frågan är om det egentligen inte finns tillräckligt med bostäder för flera tusen invånare till?
– Många bor för stort, i villor eller radhus. Skulle vi kunna få i gång en rotation skulle det befintliga beståndet kunna inrymma cirka 2000 invånare till. Frågan är vad som krävs för att få i gång den rotationen, säger Patrik Renfors.
– Jag tror att det kommer att lossna med byggandet. Det känns som att Oxelösund har ögonen på sig, både från privatpersoner och byggbolag, säger Catharina Fredriksson.
Fredriksson flaggar för att kommunen är på väg in i en period då de kommer att behöva låna mycket pengar. Därför bjöd de in Kommuninvest, som fungerar som kommunernas egen bank, för en finansiell bedömning av kommunens ekonomi.
– De bedömde att vi har en god kreditvärdighet, en välskött ekonomi, säger Fredriksson.