300 år Nyköpingshistoria på 68 kvadratmeter
300 år av Nyköpings historia ska skildras i en ny utställning i Konsthallen. Tiden från Stora Branden 1665 till folkhemmets 1960-tal speglas i 68 välfyllda kvadratmeter. Och på museet hoppas man att Nyköpingsborna själva ska bidra med minnen och fotografier till utställningen.
Vi har utgått från viktiga händelser i Nyköpings historia, men genom dem speglas samtidigt Sveriges och hela Europas utveckling, säger Fredrik Blomqvist som är projektledare för den nya utställningen.
Målet har varit att utställningen ska handla om de människor som varit med och byggt staden, och därför finns också ett antal namngivna Nyköpingsbor med i exposén. Vi får bland annat möta generaladjutant Göran Johan Rosenhane som försökte försvara Nyköping mot ryssarna, upplysningsmannen Jacob Serenius och den första kvinnliga politikern Amanda Gustavsson.
Men här finns också alldeles vanliga människor som levt sitt liv i Nyköping utan att påverka stadens historia. Till exempel Olga Pöllä, numera pensionerad industriarbetare. Hon hade barn på Nyköpings allra första dagis Klockberget som öppnade 1954.
Just Klockbergets daghem har en fantastisk samling fotografier som vi har kunnat använda till utställningen, berättar Fredrik Blomqvist.
För att kunna ge en så komplex bild som möjligt av Nyköpings historia vill Fredrik Blomqvist och museets antikvarie Mari-Anne Hamling också ha Nyköpingsbornas hjälp.
Eftersom vi inte kan få plats med allt i själva utställningen tänker vi göra album med bilder och berättelser från Nyköpings historia. Vi hoppas att Nyköpingsborna har material hemma som de vill dela med sig av, säger Mari-Anne Hamling.
Det som efterfrågas är fotografier från 1900-talet, men också skriftliga berättelse om människor och händelser som varit viktiga för staden och dess människor.
Det här är också ett sätt att få Nyköpingsborna att känna att det är just deras historia som berättas i utställningen. Den bild vi på museet ger kan aldrig bli heltäckande, säger Mari-Anne Hamling.
Den nya utställningen sträcker sig från Stora Branden 1665 och fram till 1960-talet. Att man sätter punkt där, beror på att det blir allt svårare att välja bland materialet ju närmare nutid man kommer.
Det är helt enkelt svårt att skildra sin egen tid. Man behöver perspektiv för att se vad som egentligen var viktigt, säger Fredrik Blomqvist.
Tiden före 1665 skildras redan i Södermanlands Museums utställningar i Kungstornet. Där berättar Schack och Makt om medeltidens Sörmland, medan den tidiga renässansen speglas i Fursten en trappa upp. Tillsammans ska de tre utställningarna ge en bild av livet i Nyköping under det senaste årtusendet.
Den nya utställningen öppnar i mars 2002 och kommer att stå kvar permanent i Östermansrummet. Produktionskostnaden är 550 000 kronor, varav Nyköpings Kommun bistår med 350 000. De resterande pengarna kommer från museets olika fonder.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!