4 000 drabbas av misstag i vården
Varje år drabbas bortåt 4 000 sörmlänningar av misstag i vården. Nu gör sjukvården en djupdykning för att komma till rätta med sina egna brister.
Någon stor samlad statistik över hur verkligheten ser ut finns inte. Men punktvis forskning som gjorts i bland annat England, Danmark och USA visar att mellan 1015 procent av patienter som vårdas på sjukhus gör det för att vården på ett eller annat sätt gjort misstag.
Det finns ingen som helst anledning att tro att det ser
annorlunda ut här i Sverige, säger Svante Sjöstedt, chefsläkare på Nyköpings lasarett.
I Sörmland vårdas varje år 38 660 sörmlänningar på sjukhus. På Nyköpings lasarett vårdas 11 850 av dessa.
Det betyder att cirka 4 000 patienter årligen drabbas av misstag inom vården.
Naturligtvis finns hela skalan. Oftast handlar det om små misstag med små konsekvenser. Men riktigt allvarliga saker händer också, säger Svante Sjöstedt.
Resultatet av misstagen blir alltså en massa onödigt mänskligt lidande. Dessutom innebär misstagen ett ekonomiskt resursslöseri. De merkostnader som misstag och slarv leder till skulle ha kunnat användas till att ge fler patienter vård.
Landstinget Sörmland precis som flera andra landsting har inlett ett stort arbete med att kartlägga hur misstagen ser ut. Svante Sjöstedt och Britt Ahl, sjuksköterska i botten, är projektledare för arbetet.
Förutsättningen för att vi ska lyckas är att alla vågar anmäla när något stort eller litet inträffar, säger Britt Ahl.
Vi måste bort från syndabockstänkandet. Det ska inte behöva kännas farligt att man begått ett misstag och det måste alla anställda få stöd i. Först när vi vet hur misstagen ser ut kan vi bygga strukturer som hindrar nya misstag.
Att arbeta för en sådan attitydförändring är avgörande för att vi ska lyckas bättre.
Både Britt Ahl och Svante Sjöstedt betonar att det måste byggas in fasta strukturer i vården. Med en systematiserad struktur där säkerhetsfunktioner finns inbyggda blir risken för enskilda misstag mindre.
Titta på flyget, de har mycket att lära oss, säger Svante Sjöstedt.
Flyget har checklistor för allt. Deras systematiska säkerhetsarbete har lett till en enorm minskning av olyckor. Vi måste nå fram till samma synsätt.
Projektarbetet ska vara klart till nästa sommar. Då ska en helt ny struktur för säkerhetsarbetet inom vården ligga klar.
En verksamhet där människor är inblandade blir aldrig helt utan misstag. Men har man en nollvision så når man väldigt långt, säger Svante Sjöstedt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!