På en informationsträff inför årets skolval fick vårdnadshavare höra att det fanns plats för 75 barn i förskoleklass till hösten på Dansutskolan. När antagningsbeskeden kom i början av april fanns det plötsligt bara 50 platser, och 55 ansökningar.
"Fem familjer som sökt fick därför inte sitt förstahandsval – på grund av en helomvändning bakom stängda dörrar. Det känns inte som att de tar medborgarna på allvar!" skriver en Gnestabo till SN.
– Siffran 75 vet jag inte var den kommer ifrån, men jag var rädd för att information skulle gå ut innan vi tittat på helheten, säger Christina Thunberg, chef på barn- och utbildningsförvaltningen.
Skälet till att kommunen satte 50 elever som gräns var för att man vill fylla upp klasser med 25 barn på både Frejaskolan och Dansut, enligt Thunberg.
Förra året fick alla som sökte plats på de kommunala skolorna sitt förstahandsval. I år blev man dock tvungna att ta till den så kallade närhetsprincipen för att reda ut vilka barn som har förtur till vilka skolplatser. Det var också det som gjorde att antagningsbeskeden försenades något, eftersom förvaltningen ville försäkra sig om att de datorsystem man lutar sig mot fungerade på rätt sätt.
– Vi ville ta en extra vecka för att vara noggranna när vi tillämpar den relativa närhetsprincipen, säger Christina Thunberg.
De fem familjer som inte fick plats på Dansut har i stället fått plats på Welandersborgsskolan och Frejaskolan.
– Det var några som starkt önskade Dansutskolan, men som får Freja i stället. Har man syskon på skolan så förstår jag att man vill ha sina barn där, så var det i ett av de här fallen. Men vi har ingen syskonförtur, säger Christina Thunberg.
Familjen som har ett äldre syskon på skolan har nu överklagat kommunens placering till förvaltningsrätten, och menar bland annat att ärendet strider mot barnkonventionens princip att "barnets bästa ska komma i främsta rummet".
– Visst kan jag förstå hur man tänker av rent praktiska skäl, men vi har haft liknande situationer förr och då har en placering på Freja fungerat alldeles utmärkt, säger Bengt Greiff, planeringschef på barn- och utbildningsförvaltningen.