84-årig hyresgäst uppsagd efter 13 år
I 13 år har hon hyrt lägenheten i centrala Gnesta. Inte en enda gång har hon varit sen med hyran. Ändå kräver värden att hon ska vara ute fyra dagar före sin 85-årsdag.
I den gamla villan på Östra Storgatan i Gnesta finns tre lägenheter. För närvarande är de två hyresgäster, men bara den gamla kvinnan är uppsagd. Sedan brevet med uppsägningen kom har hon mått mycket dåligt och vill inte framträda i tidningen.
Värden har höjt hyran flera gånger och skyller på att elen är så dyr. För tre år sen höjdes hyran med 900 kronor i månaden och från 1 oktober höjde hon med 600 kronor till, säger Monica Gadelius.
Barnen har meddelat värden att den senaste hyreshöjningen inte är acceptabel. Deras mamma fortsätter att betala den gamla hyran och kommer inte att flytta ut 1 december.
Jag tror att hon tänkt att om hon höjer hyran tillräckligt mycket så kommer mamma, som är pensionär, inte ha råd att bo kvar och säga upp sig själv. Det skulle ju vara väldigt bekvämt, säger Monica Gadelius.
Än är hennes mamma pigg och kry, men om några år kanske det finns behov att flytta till ett serviceboende. Att då bryta upp och flytta ännu en gång skulle bli för mycket, anser Monica Gadelius.
Värden och hennes man anser inte att det är något märkvärdigt med att säga upp kontraktet för att använda lägenheten för eget bruk. Mannen medger att den gamla kvinnan inte gått med på uppsägningen och säger att det är möjligt att de går vidare till hyresnämnden.
Höja hyran är en annan sak, menar han, den har varit
extremt låg.
Eftersom huset där kvinnan bor är en registrerad hyresfastighet är det inte så enkelt att säga upp en hyresgäst.
En hyresgäst kan bestrida uppsägningen, helst skriftligen. I praktiken räcker det med att bo kvar och fortsätta att betala hyran. Det är värdens sak att gå vidare till hyresnämnden för att lösa konflikten. Annars förfaller uppsägningen utan att hyresgästen behöver göra någonting.
Per Edstam är jurist och handläggare på Hyresgästföreningen. Utan att ha alla fakta tror han ändå att utsikterna är goda för hyresgästen. Hade värden varit ett stort bostadsbolag hade han inte tvekat. I det här fallet är fastigheten registrerad som hyresfastighet, men uthyrningen är inte värdens huvudsakliga inkomstkälla.
Det är skillnad om en privatperson hyr ut en villa och vill säga upp hyresgästen för att flytta in själv. Är däremot uthyrningen ett led i en näringsverksamhet måste värden ha goda skäl för att säga upp kontraktet. Det är en bedömningsfråga, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!