Inne på Ängsgårdens dagverksamhet är det högläsning ur SN och kaffe som gäller på morgonen, gärna i flera timmar. Det blir många funderingar och glada skratt till de varma hembakta sconesen.
– Polisen tog flera fula och fulla fiskar. Härligt för oss Vagnhäradsbor att läsa om Trosa, säger undersköterskan Lena Swärdh som står för dagens högläsning.
Abdella Adam skrattar med. Han en av deltagarna i apil-programmet, arbetsplatsintegrerat lärande, ett projekt som kombinerar studier i svenska och vård- och omsorg med praktik på en arbetsplats. Målet är en undersköterskeexamen.
– Alla arbetsuppgifter är roliga. Bäst är att jag får möta så många människor, att prata med dem och umgås, säger Abdella.
Sedan i januari är han på Ängsgården fyra dagar i veckan tillsammans med sin handledare, undersköterskan Laila Varvsäter som utbildats inom apil-projektet och formellt har beteckningen språkombud. Med sina drygt trettiofem år inom vården är det dock inte första gången hon är handledare till en utlandsfödd praktikant.
– Skillnaden nu är att jag får avsatt tid att ta hand om Abdella och hjälpa honom med läxor till exempel. Det viktigaste är att han får öva svenska. Här får han till exempel skriva på tavlan dagens namnsdag och vad som händer. Och så läser han tidningen högt tillsammans med Bengt, berättar Laila.
– Här finns också många som tycker om att prata, säger Abdella med ett skratt.
Praktiken inom apil är styrd och Laila får noga fylla i att alla vårdmomenten inom vård- och omsorgsprogrammet utförs på ett hygieniskt och ergonomiskt sätt. Hon är anställd på dagverksamheten på Ängsgården där gästerna arbetar med diverse sysslor i köket eller trädgården, så de praktiska vårdmomenten får Abdellah öva inne på vårdavdelningarna.
– Abdella är jätteduktig med de gamla, han har stor empati, säger Laila, som är tydligt stolt över sin elev.
Själv trivs hon med sitt yrke och ömmar särskilt för de dementa.
– De har så mycket kärlek. Idag har man också kommit långt i demensvården, det finns många hjälpmedel som de kan kommunicera genom så de kan få ett värdigt liv, säger Laila.
Abdella Adam är 26 år och kommer från Eritrea. Där studerade han, arbetade som frisör och hjälpte sina föräldrar med jordbruket. Trots att han inte har någon tidigare erfarenhet av att arbeta inom vården, tvekade han inte att hoppa på apil-programmet.
– I Eritrea tar man hand om sina föräldrar när de blir gamla. Det finns inga platser där gamla samlas som här, berättar han.
För framtiden är målet klart: en undersköterskeexamen och ett jobb.
– Jag tycker om människor, både gamla och unga, säger han med ett stort leende.
Och känslorna är besvarade. På Ängsgården är Abdella populär.
– Han utstrålar välvilja och är en mycket behaglig människa. Det är roligt att han finns här, det tror jag alla tycker. En ung människa som dessutom har en annan bakgrund. Det är spännande, säger gästen Maj-Britt Imander.