År 1838 avskaffades slaveriet i hela det brittiska imperiet. Ungefär samtidigt började en ask växa på Ågården. Många är de par som under åren gift sig under det pampiga trädet som står mitt på gården. Ännu fler är de som lagt märke till det under promenader genom Trosa, eller i samband med en hotellvistelse.
– Det känns nästan som att allt här är byggt och anpassat efter asken. Det här trädet är ju faktiskt lite K-märkt för Trosa, säger Thérese Norr Klarbrant som sedan 2013 driver Ågården i Trosa med maken Thomas.
Ågårdens äldsta delar härstammar från 1738 och var i början av 1800-talet Trosas hälsocenter. Trädet beräknas vara cirka 180 år gammalt och har under åren stått pall för både väder och vind.
– Det är så fantastiskt många par som har gift sig under det här trädet bara under de fem sex år vi varit här. Det är så vackert och en symbol för Trosa. Jag tycker att det är magiskt!
Trädet fanns exempelvis på plats när den välkände författaren Viktor Rydberg skrev dikter på Ågården. Sedan 1940-talet har det bedrivits B & B här och på ett foto taget vid tidpunkten breder ett mäktigt lövtäcke från asken ut sig över stora delar av gården. Men nu är det kraftiga trädets dagar räknade. Asken är sjuk och har bokstavligen börjat tappa greppet.
– Vi hade en arborist här nyligen som kikade på trädet. Grenen här på ena sidan är död. Men han sade även att rötterna var ruttna på den här sidan och all tyngd ligger ju på den andra sidan. Det finns nästan inga rötter kvar i marken, säger Thérese Norr Klarbrant och ser sorgsen ut.
– På måndag ska han börja med att plocka ner lite tyngd på ena sidan så att inte trädet välter helt enkelt. Den risken finns, säger Thérese Norr Klarbrant.
Efter denna temporära åtgärd finns det sedan ingen återvändo.
– När högsäsongen ärt slut så kommer vi – tyvärr – att ta bort hela trädet. Det finns inget mer att göra, det är i princip tomt under marken. Säkerheten måste gå först. Men det känns förstås ledsamt och sorgligt.